06 aprilie 2016, 14:15 Realitatea moldovenească views 10241
Moldovenii care muncesc în Israel ar putea fi asiguraţi cu pensii (Video)
06 aprilie 2016, 14:15 Realitatea moldovenească views 10241

Moldovenii care muncesc în Israel ar putea fi asiguraţi cu pensii (Video)

Peste 1200 de persoane au încheiat contracte de muncă cu angajatori din Israel în anul 2015. Angajarea muncitorilor moldoveni este posibilă graţie unui acord încheiat între Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF) cu statul Israel încă din anul 2013.

Potrivit șefului Secției din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Lilia Plugaru, din momentul semnării acordului dintre cele două state și până în prezent, Agenția a înregistrat aproape trei mii de persoane care au fost angajate la muncă în Israel în diferite domenii.

Recent, MMPSF a inițiat o nouă rundă de negocieri pentru prelungirea Acordului cu Israel. În cazul în care va fi prelungit, documentul prevede asigurarea pensiei cetățenilor Republicii Moldova la atingerea vârstei de pensionare, care au desfășurat o activitate temporară pe teritoriul statului Israel. De asemenea, prestarea serviciilor sociale în caz de producere a unui accident de muncă sau survenirea unei boli profesionale și asigurarea membrilor familiei în caz de deces al întreținătorului.

Totodată, documentul prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, pensiilor și îndemnizațiilor de dizabilitate cauzată de boli obişnuite, în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, pensiilor de urmaș și ajutorului de deces.

„Scopul încheierii unui asemenea acord este să le asigurăm oamenilor dreptul la pensie. Deocamdată nu putem preciza când ar putea fi semnat acordul care prevede aceste modificări, pentru că mai urmează o rundă de negocieri. În cel mai bun caz, acordul ar putea fi semnat la sfârșitul anului curent, fie la începutul anului viitor", a comunicat șefa Secției acorduri din cadrul MMPSF, Elena Munteanu-Sagaidashina.

Vă propunem atenției Dumneavoastră următorul material video care conține mai multe precizări despre angajarea moldovenilor în Israel:

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Israel , pensie , indemnizatii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1885
Populația:
237 locuitori

Lupăria este un sat din cadrul comunei Malinovscoe, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Rîșcani și la 183 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 237 de oameni. Satul Lupăria a fost menționat documentar în anul 1885.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.