04 aprilie 2016, 09:45 Realitatea moldovenească views 10308
Moldoveni cu pensie italiană (Video)
04 aprilie 2016, 09:45 Realitatea moldovenească views 10308

Moldoveni cu pensie italiană (Video)

Moldovenii, care au activat sau care mai lucrează în Italia, au sau vor avea dreptul la pensie italiană, pe care vor primi-o aici, acasă.

 În acest context jurnaliștii de la Glia Drochiană au discutat cu Angela Railean, şef, Direcție calcul drepturi sociale, CTAS, Drochia.

Acest lucru chiar este adevărat?

— Desigur. Decizia a fost luată în octombrie 2015, când autorităţile moldo-italiene au făcut schimb de informaţii privind protecţia socială a cetăţenilor care activează legal în ambele ţări.

— Cetăţenii respectivi pot beneficia de pensii în ambele ţări?

— În Moldova ea li se calculează la atingerea vârstei de pensionare conform stagiului de muncă acumulat și venitului asigurat. Legea italiană, însă, prevede: străinii, care au muncit în Italia, la atingerea vârstei de 66 ani şi 7 luni (pentru anul 2016), au dreptul la o pensie italiană. Atât că persoana trebuia să fi muncit legal, adică să achite contribuţiile, indiferent ce perioadă. Important mai este ca la momentul solicitării pensiei, trebuie să fie revenită în ţară.

— Ce documente trebuie să prezinte beneficiarul?

— Cu Buletinul de identitate şi Codul fiscal ITALIAN trebuie să se prezinte personal la ghişeul unic informativ „Pensie italiană în Moldova", aflat în incinta CTAS Botanica, Chişinău.

— Cum se calculează această pensie?

— Din numărul anilor lucraţi în Italia, oricâţi ar fi ei, nu are însemnătate numărul lor, doar, repet, important este să fie o activitate legală.

— Cunoaşteţi şi mărimile pensiei?

— Cuantumul pensiei începe de la 50 de euro și ajunge la 100-150 euro, în funcţie de perioada lucrată în Italia.

— Cât timp trebuie să aştepte cetăţeanul calcularea pensiei italiene?

— Până la 4 luni. Pensia este transferată pe contul personal deschis în euro la orice bancă din ţară.

— Cu ce ţări mai avem relaţii de colaborare în ce priveşte protecţia socială a cetăţenilor?

— Moldova are încheiate acorduri bilaterale cu 11 state în spaţiul EU: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Ungaria. Iar în spaţiul postsovietic – cu Rusia, Belarusia, Ucraina, Azerbaidjan şi Uzbekistan.

— Dar Italia nu se regăseşte în aceste liste?!

— Republica Moldova nu are semnat cu Italia un acord privind asigurările sociale ale cetăţenilor moldoveni. Deşi Guvernul RM a solicitat semnarea acestui document, autorităţile italiene se mai gândesc.

— În acest caz, cine are grijă de pensiile cetăţenilor moldoveni aflaţi la muncă în Italia?

— Asociaţia creştină a lucrătorilor din Italia (ACLI), fondată în Chişinău, în frunte cu Victor Croitoru. Iar cetăţenii sunt consultaţi la Ghişeul Unic, amplasat în sediul CTAS Botanica, care primeşte actele două zile pe săptămână.

Sursa: stirilocale.md

Cuvinte cheie:

pensie , Italia , interviu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1754
Populația:
2936 locuitori

Molovata este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Molovata este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Dubăsari și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2936 de oameni. Satul Molovata a fost menționat documentar în anul 1754.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.