12 martie 2016, 10:15 Realitatea moldovenească views 7139
Guvernul va indexa, de la 1 aprilie, pensiile doar cu 10,1%
12 martie 2016, 10:15 Realitatea moldovenească views 7139

Guvernul va indexa, de la 1 aprilie, pensiile doar cu 10,1%

Săptămîna curentă, Guvernul preconizează să examineze în cadrul ședinței sale din 12 martie 17 chestiuni, inclusiv o remaniere de cadre și opt avize la inițiativele deputaților privind introducerea modificărilor și completărilor la legi, comunică NOI.md.

Ministerul Muncii va propune proiectul hotărîrii cu privire la indexarea pensiilor de toate categoriile/ Indexarea se propune cu 10,1%, pornind de la indexarea prețurilor de consum cu 9,7% și cu 10,5% a salariilor medii pe țară în anul precedent. În asemenea mod, conform datelor Biroului Național de Statistică, indicele majorării prețurilor de consum în anul precedent a fost semnificativ mai mic (bun) decît cel anunțat anterior de Banca Națională – 13,6%. După indexare pensiile medii vor fi: 844,71 lei pentru pensionarii din agricultură, 948,84 lei pentru ceilalți pensionari, 675,02 lei – pentru cei cu dezabilități cu grupa întîi, 651,84 lei – pentru cei cu grupa a doua și 459,00 lei – pentru cei cu grupa a treia.

Ministerul Justiției va propune un proiect de lege cu privire la modificarea Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali. Modificările vor transpune parțial cerințele Directivei UE din anul 1989 în ceea ce ține de publicitatea sucursalelor înființate într-un stat străin, precum și asigurarea protecției persoanelor care stabilesc raporturi cu acestea.

Centrul Național Anticorupție va prezenta un proiect de lege cu privire la modificarea și completarea Codului penal. Se propune completarea cu noțiunea de mijloace din fonduri externe. Precum și articole cu privire la responsabilitatea penală pentru utilizarea nenormativă a fondurilor externe, care va prevedea o pedeapsă cu închisoare de pînă la 3 ani sau cu amendă în mărime de la 3000 la 5000 de unităţi convenţionale. Pentru utilizarea contrar destinaţiei a subvenţiilor, donaţiilor sau ajutoarelor umanitare în proporţii mari, se va pedepsi cu închisoare de la 2 la 6 ani sau cu amendă în mărime de la 4000 la 5000 unităţi convenţionale. Utilizarea contrar destinaţiei a împrumuturilor interne, granturilor, creditelor, precum şi împrumuturilor externe, în proporţii mari, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 ani sau cu amendă în mărime de la 5000 la 6000 de unităţi convenţionale.

Ministerul Economiei va propune cinci proiecte, inclusiv patru avize la propunerile legislative ale deputaților. Proiectul de lege propus de Minister cu privire la completarea și modificarea unor legi prevede, inclusiv, actualizarea Nomenclatorului obiectelor industriale periculoase şi al producţiilor, instalaţiilor, utilajelor, tehnologiilor utilizate la obiectul industrial periculos. Modificări se propun și în Legea cu privire la securitatea industrială, Legea privind transportul prin conducte magistrale, Legea cu privire la regimul produselor şi substanţelor nocive, Legea privind piaţa produselor petroliere, Codul subsolului și Legea privind reglementarea prin autorizare a activităţii de întreprinzător.

Ministerul Finanțelor va propune un proiect de hotărîre cu privire la aprobarea Planului de măsuri pentru executarea recomandărilor din darea de seamă a Curții de Conturi pentru anul 2014, în ceea ce ține de administrarea și utilizarea finanțelor publice.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

guvern , pensie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1946
Populația:
254 locuitori

Floricica este un sat din cadrul comunei Enichioi, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Cantemir și la 144 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 254 locuitori. Satul Floricica a fost înființat în anul 1946.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.