25 noiembrie 2015, 09:59 Realitatea moldovenească views 8796
Un elicopter moldovenesc, capturat de talibani! (Video)
25 noiembrie 2015, 09:59 Realitatea moldovenească views 8796

Un elicopter moldovenesc, capturat de talibani! (Video)

UPDATE: Unul dintre cei trei moldoveni ar fi fost ucis, însă informaţia, deocamdată, nu este confirmată. Anunţul a fost făcut de premierul în exerciţiu, Gheorghe Brega.

Un elicopter, care aparține unei companii din Moldova, cu trei cetăţeni moldoveni la bord, a fost capturat de talibani. Incidentul a avut loc, aseară, în Afganistan.

Presa străină scrie că 16 persoane au fost luate ostatice, iar alte trei au fost ucise.

Autorităţile noastre nu deţin deocamdată informaţii potrivit cărora printre victime s-ar afla şi concetăţeni de a-i noştri.

Incidentul s-a produs în regiunea Faryab, din Afganistan, controlată de talibani.

Potrivit ministrului în exerciţiu de Interne, Oleg Balan, aparatul de zbor care aparţinea unei companii private din Moldova participa la misiuni de pacificare în Afganistan sub egida ONU.

"A fost doborât sau a fost nevoit să facă o aterizare forţată în Afganistan. Este un elicopter, care asigură transportarea persoanelor sub mandatul Organizaţiei Naţiunilor Unite în Afganistan", a spus ministrul în exerciţiu de Interne, Oleg Balan.

Ministrul a mai declarat că printre membrii echipajului se numără trei cetățeni moldoveni. Doi dintre aceştia sunt piloţi, iar cel de-al treilea este inginer.

"Unul din piloţi a reuşit să anunţe compania că au fost forţaţi să aterizeze şi din primele informaţii că au nimerit în plen la opoziţia afganeză", a mai spus Balan.

Presa străină scrie însă, că după ce au doborât aparatul de zbor, talibanii au luat 16 ostatici, iar alte trei persoane au fost ucise.
Deocamdată nu este clar dacă printre victime sunt moldoveni.

Potrivit Autorităţii Aeronautice Civile, compania în proprietatea căreia se află elicopterul activează de ani buni pe piaţa aeronautică şi se bucură de o reputaţie bună.

"Are câteva contracte cu Naţiunile Unite. Activitatea lor se desfăşoară în Afganistan în baza de contracte, care sunt toate legale. "Valan", desigur, are certificate. E o companie destul de sigură", a spus şeful Autorităţii Aeronautică Civilă, Mircea Maleca.

Printr-un comunicat de presă, Ministerul de Externe a solicitat Misiunii Permanente a Republicii Moldova pe lângă ONU să obțină, în regim de urgență, informaţii de la Misiunea ONU de menținere a păcii în Afganistan, privind soarta celor trei moldoveni.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

elicopter , terorism , Afganistan

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1745
Populația:
1007 locuitori

Ocolina este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Ţepilova și Ocolina. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Soroca și la 155 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1007 oameni. Satul Ocolina a fost menționat documentar în anul 1745.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.