24 noiembrie 2015, 17:00 Realitatea moldovenească views 7863
Rusia: Restabilirea relațiilor comercial-economice este posibilă (Video)
24 noiembrie 2015, 17:00 Realitatea moldovenească views 7863

Rusia: Restabilirea relațiilor comercial-economice este posibilă (Video)

Reprezentantul comercial al Rusiei în Moldova, Vladislav Darvai, este convins că pentru o implicare mai activă a investitorilor autorităţile moldoveneşti ar trebui să tindă la scăderea riscurilor financiare. El a făcut această declarație la 23 noiembrie, în finalul unei întrevederi susţinute de delegaţia renumitei companii ruseşti „Rostselmaş" cu partenerii din Moldova în persoana acţionarilor holdingului „DAAC Hermes", relatează NOI.md.

Reprezentanţa comercială a Federaţiei Ruse în Republica Moldova a acţionat drept mediator în negocierile susţinute de delegația Companiei „Rostselmaş" cu acţionarii holdingului „DAAC Hermes" în cadrul vizitei antreprenorilor ruşi. Vladislav Darvai a menţionat că principala sarcină a Reprezentanţei comerciale este o „palpare" a mediului de afaceri pentru companiile ruseşti care doresc să iasă pe piaţa moldovenească.

„Reprezentanţa comercială a Rusiei oferă în limita atribuţiilor sale sprijin companiilor ruseşti în ieşirea pe piaţa moldovenească. Din obiectivele noastre fac parte: monitorizarea mediul de afaceri, acordarea asistenţei în stabilirea unui dialog între partenerii moldoveni şi ruşi. Noi acţionăm în calitate de reprezentant al Ministerului Economiei al FR de pe teritoriul Moldovei. Întotdeauna sîntem dispuşi să susţinem un dialog deschis și să discutăm chestiuni ce vor contribui pe viitor la îmbunătăţirea şi sporirea schimbului de mărfuri între ţările noastre", a menţionat reprezentantul comercial rusesc.

Solicitat să răspundă la întrebarea în ce măsură răcirea relaţiilor comercial-economice dintre Moldova și Rusia a afectat activitatea structurii conduse de el, Vladislav Darvai a spus că acest fenomen este temporar. Potrivit lui, răcirea/încălzirea sînt noţiuni relative şi nu constituie un motiv pentru ca părţile să nu mai susţină un dialog constructiv reciproc.

„Trebuie să comunicăm, să căutăm puncte de tangenţă. Este necesar să se excludă acele poziţii care ar putea să nu le convină partenerilor într-o anumită chestiune", a spus Vladislav Darvai în cadrul unui interviu acordat portalului NOI.md.

„În ceea ce priveşte atractivitatea investiţională, Moldova urmează să parcurgă o cale încă destul de lungă, a spus Darvai. În primul rînd, legislaţia urmează să fie construită astfel încît investitorii să fie siguri de stabilitatea financiar-economică a statului. Pentru investitor este extrem de important raportul între profit şi risc. Cu cît mai puţine riscuri va oferi mediul de afaceri din Moldova, cu atît mai înalt va fi nivelul investiţiilor potenţiale care pot veni aici", a menţionat diplomatul.

Referindu-se la subiectul Acordului de asociere a RM şi UE, reprezentantul comercial a calificat documentul în cauză drept o „nouă necunoscută în ecuaţie". „Semnarea Acordului cu UE este o nouă necunoscută în ecuaţie. Ea nu aduce stabilitate și înţelegere în relațiile comercial-economice moldo-ruseşti. Odată cu apariţia noului acord, care nu este studiat de partea rusă, au apărut şi anumite dificultăţi legate de înţelegere din partea businessului şi autorităţilor ruseşti. În acest caz nu s-ar potrivi, să zicem, să te închizi de unul singur în cameră şi să aștepţi ca cineva să se obişnuiască cu ceva. Trebuie să lucrăm împreună", a rezumat Darvai.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

Rusia , Moldova , relatii , economie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1866
Populația:
30 locuitori

Marian este un sat din cadrul comunei Hîrtop din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Grigoriopol și la 54 km de Chișinău. Populaţia satului Marian alcătuia 30 de oameni în anul 2008. Satul Marian a fost menționat documentar în anul 1866.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.