17 noiembrie 2015, 10:55 Realitatea moldovenească views 5024
Pompierii nu mai avizează construirea clădirilor noi
17 noiembrie 2015, 10:55 Realitatea moldovenească views 5024

Pompierii nu mai avizează construirea clădirilor noi

Primăria Chişinău se pronunţă împotriva excluderii Serviciului de pompieri din lista instanţelor care contrasemnează documentaţia de proiect a construcţiei clădirilor. Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă a declarat că va semna o dispoziţie specială prin care, până la unele precizări în legislaţie, pompierii vor continua să avizeze construcţia.

O dispoziţie similară, elaborată ca reacţie la adoptarea recentă a unui act legislativ care exclude pompierii din lista de contrasemnanţi, a fost înaintată şi anterior, însă a fost respinsă în instanţa de judecată. „Din luna august, pompierii sunt excluşi de la recepţia finală a construcţiei clădirilor. Astfel, ei nu mai eliberează avizul, conform legii emise de Parlament. Noi nu suntem de acord cu acest lucru. Vom emite o dispoziţie nouă prin care vom insista ca pompierii să rămână în grupul de lucru pentru recepţia finală a clădirilor din Chişinău, astfel încât să-şi dea avizul pentru a şti, dacă acea clădire corespunde normelor anti-incendiare. Acest lucru este principial, altfel există riscul ca pompierii să vină mai târziu să stingă incendii la clădiri pe care nu le-au avizat. Ne vom trezi cu situaţii mai mult decât neplăcute", a menţionat primarul Dorin Chirtoacă.

„De asemenea, noua dispoziţie restabileşte dreptul arhitectului general de a semna proiectele de execuţie pentru că în conformitate cu legislaţia actuală, arhitectul-şef nu mai trebuie să semneze proiectele. Acest lucru îl face verificatorul, care poate fi din altă regiune şi poate să nu cunoască ce se face aici", a continuat viceprimarul Nistor Grozavu.

Totodată, primarul a anunţat că, la solicitarea pompierilor, activitatea a şase localuri din Chişinău va fi suspendată. Este vorba de localuri de distracţie (cluburi, cafenele) care vor fi închise temporar pentru că, în urma controalelor efectuate, au fost depistate o serie de încălcări ale prevederilor legate de protecţia împotriva incendiilor.

 

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

pompieri , construcție , clădire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1594
Populația:
1083 locuitori

Condrăteşti este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Curtoaia și Condrăteşti. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Ungheni și la 95 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1083 de oameni. Satul Condrătești a fost menționat documentar în anul 1594.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.