06 noiembrie 2015, 14:43 Realitatea moldovenească views 5712
ANRE: Tariful solicitat pentru gazele naturale este exagerat
06 noiembrie 2015, 14:43 Realitatea moldovenească views 5712

ANRE: Tariful solicitat pentru gazele naturale este exagerat

Moldovagaz a solicitat un tarif exagerat pentru serviciile de livrare a gazului consumatorilor casnici. La această constatare au ajuns auditorii străini, care au analizat cheltuielile incluse de către furnizor în tariful prezentat Agenției Naţionale pentru Reglementare în Energetică.

Auditorii au depistat devieri de 2.000 de lei la 1.000 de metri cubi, ceea ce, pentru consumatorul final, ar însemna aproximativ 11 bani în plus pentru un metru cub.

La rândul lor, reprezentanţii ANRE spun că datele prezentate de Moldovagaz auditorilor privind costurile de transport, furnizare și distribuție a gazului sunt mai mari decât cele stabilite anterior de agenţie.

"Noi avem chiar aici foarte multe subiecte care trebuie să le discutăm în următoarea vizavi de auditul care a fost prezentat astăzi. Nu neg faptul că noi vom reveni la discuţiile acestea săptămâna viitoare", a declarat membrul Consiliului de administraţie din cadrul Agenţiei penrtru Reglementare în Energetică, Sergiu Ciobanu.

"În perioada de nouă luni a anului curent Moldovagaz şi întreprinderile sale au acumulat pierderi în jurul la 600 de milioane de lei. Şi până la sfârşitul anului dacă n-o să fie reexaminat tariful pierderile o să crească", a declarat vicedirectorul "Moldovagaz", Iacov Cazacu.

Agenţia Naţională pentru Reglementară în Energetică a aprobat, în iulie, un tarif de6,53 de lei pentru un metru cub de gaz, ceea ce reprezintă o creștere cu 15 la sută faţă de actualul tarif de 5,97 de lei.

Ulterior, decizia a fost suspendată.

În prezent, Moldovagaz are o datorie faţă de concernul rus Gazprom de 738 de milioane de dolari.

Dacă tariful cerut de reprezentanţii furnizorului de gaz va fi aprobat, datoria poate fi plătită în aproximativ şapte ani.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

tarife , gazoduct , preţ

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1840
Populația:
304 locuitori

Heleşteni este un sat din cadrul comunei Marinici, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Nisporeni și la 78 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 304 oameni. Satul Heleșteni a fost menționat documentar în anul 1840.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.