31 octombrie 2015, 11:55 Realitatea moldovenească views 6124
Tarifele vechi la energia electrică vor fi menținute încă o săptămînă
31 octombrie 2015, 11:55 Realitatea moldovenească views 6124

Tarifele vechi la energia electrică vor fi menținute încă o săptămînă

Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a prelungit astăzi termenul de suspendare a hotărîrilor sale din 17-18 iulie 2015 privind aprobarea tarifului pentru serviciul de transport al energiei electrice şi tarifelor la energia electrică şi gazele naturale, termen care expiră la 1 noiembrie 2015, informează MOLDPRES.

Potrivit hotărîrii ANRE, termenul de suspendare a tarifelor ce vizează energia electrică a fost prelungit cu 7 zile, pînă la 8 noiembrie 2015, iar a tarifelor la gazele naturale – cu 14 zile, pînă la 15 noiembrie 2015. Astfel, facturile pentru consumul de energie electrică și, respectiv, pentru gazele naturale vor fi calculate în baza tarifelor vechi, valabile pînă la 31 iulie 2015.

Consiliul a adoptat decizia respectivă la solicitările titularilor de licențe din sectorul energetic pentru a finaliza rapoartele de audit extern asupra calculelor tarifelor și necesitatea audierii acestor rapoarte în cadrul unor dezbateri publice. Operatorii din sectorul electroenergetic și cel al gazelor naturale urmau să prezinte la ANRE, în termen de 45 de zile, rapoartele de audit extern, însă o parte dintre aceştia nu s-au încadrat în termenul stabilit.

Consiliului de Administraţie al ANRE a decis, la 3 septembrie 2015, suspendarea, pe un termen de 60 de zile, a hotărîrilor sale din 18 iulie 2015 privind aprobarea tarifelor reglementate de distribuţie şi furnizare a energiei electrice şi a gazelor naturale. Autoritatea de reglementare a recomandat companiilor să efectueze un audit extern, cu angajarea unor companii cu renume mondial, pentru a elimina toate suspiciunile asupra corectitudinii calculelor efectuate la stabilirea noilor tarife.

În ședința din 18 iulie a ANRE, tarifele la energia electrică pentru consumatorii finali au fost majorate cu 30-37 la sută, iar la gazele naturale cu 15,6 la sută.

Misiunea Fondului Monetar Internațional (FMI), care s-a aflat în vizită în Republica Moldova în perioada 22 septembrie – 6 octombrie 2015, a constatat că "tărăgănarea ajustării tarifelor, generează pierderi și arierate în lanț pe întreg sectorul energetic. Tarifele ajustate la energia electrică, gazele naturale și energia termică trebuie să fie în vigoare pînă la începutul sezonului rece". Este important ca ajustarea tarifelor să fie însoțită de acordarea unei asistențe sociale direcționate, în vederea protejării celor mai vulnerabile pături ale populației, a mai menționat misiunea FMI.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

tarife , energie electrică , gaz , ANRE

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
1142 locuitori

Colibabovca este un sat şi comună din raionul Leova. Colibabovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 37 km de orașul Leova și la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1142 de oameni. Satul Colibabovca a fost înființat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.