07 octombrie 2015, 15:33 Realitatea moldovenească views 6345
„Expert-Grup” vine cu recomandări privind reforma concediului de maternitate
07 octombrie 2015, 15:33 Realitatea moldovenească views 6345

„Expert-Grup” vine cu recomandări privind reforma concediului de maternitate

Concediul de maternitate mai mic, dar plătit mai bine, extinderea duratei de acordare a indemnizației pentru îngrijirea copilului pentru persoanele fără serviciu – acestea sînt doar cîteva dintre recomandările ce vin din partea Centrului „Expert-Grup" privind reforma concediului de după naștere, informează NOI.md.

„Exper-Grup" a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe, studiul „Reforma concediului de îngrijire a copiilor de vîrsta 0-3/3-6 ani: mai scurt, mai bine plătit, urmat de servicii bune de creșă/grădiniță".

În urma studiului efectuat, aceștia vin cu unele recomandări pentru cadrul legislativ și cel executiv:

- începînd cu anul 2017, fiecare părinte să poată alege una dintre cele două opțiuni de concediu de îngrijire a copilului pînă la trei ani: prima opțiune este cea clasică, și anume trei ani plătiți cu 30% din salariul mediu;

- cea de-a doua – concediu cu o durată de trei ani, unde primul cu indemnizație de 60% din salariu, al doilea an – indemnizația de 30% din salariu și drept de concediu neplătit rămas pentru anul trei;

- extinderea duratei de acordare a indemnizației pentru persoanele neasigurate (studenți, șomeri etc.), de la 1,5 ani la doi ani;

- mărimea minimului acordat pentru primul an al concediului de maternitate de la 400 de lei la 765 de lei;

- extinderea ofertei de creșe de stat pentru copii de la doi ani în sus pentru cei care doresc, și nu de la trei ani cum este actualmente.

Acestea sînt recomandările care, în opinia Centrului Analitic, vor asigura evitarea șocurilor atît pentru beneficiari, cît și pentru bugetul public și angajatori. „Pentru o reformă de succes, este necesară implementarea simultană a acestor recomandări", afirmă aceștia.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

concediu , indemnizatii , salarii , reforma

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
383 locuitori

Țolica este un sat din cadrul comunei Enichioi, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Cantemir și la 127 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 383 locuitori. Satul Țolica a fost înființat în anul 1907.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.