07 octombrie 2015, 14:16 Realitatea moldovenească views 6713
În Moldova a fost organizat serviciu
07 octombrie 2015, 14:16 Realitatea moldovenească views 6713

În Moldova a fost organizat serviciu "Plasament de urgenţă" pentru migranti

Primii moldoveni au fost adăpostiţi în cadrul Serviciului "Plasament de urgenţă", inaugurat acum o lună. Este vorba despre un bărbat şi o femeie în etate, care au fost găsiţi în stradă, în Ucraina şi Rusia, fără bani şi acte. Ei vor fi îngrijiţi aici cel mult şase luni, după care vor fi reintegraţi în familii sau plasaţi în aziluri.

Bărbatul din imagini a fost găsit în Moscova, oraș în care a lucrat mai mulți ani. Atunci când şi-a pierdut documentele, el nu a mai reuşit să-şi găsească un adăpost și un loc de muncă sigur:

"Fără paşaport nu puteam închiria o locuinţă. Îmi petreceam nopţile prin blocuri, vara pe marginea unui iaz. Eram foarte stresat. Moscova nu crede lacrimilor."

În următoarele zile, la Serviciul "Plasament de urgenţă" vor fi aduşi din Rusia încă trei moldoveni. Oamenii primesc aici hrană, asistenţă medicală, psihologică şi juridică.

"Ei simt frică, când vin aici. Sunt distruşi moral. Pentru că nu ştiu ce viitor îi aşteaptă aici", a declarat directorul Azilului Republican pentru invalizi si pensionari, Gheorghe Gherştega.

Moldovenii aflaţi în situaţii dificile în străinătate sunt identificaţi de către reprezentanţii misiunilor diplomatice ale țării noastre şi Organizația Internațională pentru Migrație.

"Ministerul Muncii în parteneriat cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie evaluează situaţia persoanei, pregăteşte toate condiţiile pentru reîntoarcere în ţară şi în acest proces sunt identificate necesităţile beneficarului", a declarat şef de direcţie de la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Djulieta Popescu.

Serviciul "Plasament de urgenţă" a fost deschis în cadrul Azilului Republican pentru Invalizi şi Pensionari, cu suportul financiar al Agenției Cehe pentru Dezvoltare.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

servicii , migratie , ajutor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1964
Populația:
788 locuitori

Octeabriscoe este un sat din cadrul comunei Țambula, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Sîngerei și la 129 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 788 de oameni. Satul Octeabriscoe a fost înființat în anul 1964.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.