01 octombrie 2015, 15:31 Realitatea moldovenească views 5861
Majorarea pensiilor în lipsa unor reforme este ireală, declaraţii
01 octombrie 2015, 15:31 Realitatea moldovenească views 5861

Majorarea pensiilor în lipsa unor reforme este ireală, declaraţii

În timp ce pensionarii solicită pensii de cel puţin 2500 de lei pentru a putea supravieţui, reprezentanţii statului spun că este imposibil la moment satisfacerea acestei revendicări. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în direct" de la postul public de televiziune „Moldova în direct".

Victor Leancă, preşedintele Uniunii pensionarilor din Moldova, susţine că pensiile trebuie majorate până la cel puţin 2500 de lei. „Scumpirile în lanţ, majorarea tarifelor la resursele energetice reprezintă o povară prea grea pentru pensionari. Guvernanţii trebuie să găsească imediat soluţii. Noi vom protesta alături de Platforma „DA" până vom obţine majorarea pensiilor", a spus Leancă.

Pe de altă parte, Laura Grecu, viceministru al muncii şi protecţiei sociale, susţine că este imposibil la moment de satisfăcut revendicările pensionarilor. „Sistemul de pensionare este dependent de situaţia economică în ţară, care nu este cea mai bună. Ca sistemul de pensionare să fie viabil, trebuie să avem un raport de minim doi contribuabili la un pensionar. La noi acest raport este de 1,3 contribuabili la un pensionar. În Austria acest raport este de 4 la unu", a spus reprezentantul Guvernului.

Roman Chircă, directorul Institutului de studiere a pieţei, la fel consideră ireală posibilitatea majorării pensiilor. „Fără schimbări în sistemul de acumulare şi distribuire a pensiilor o eventuală majorare este imposibilă. A fost păstrat modelul sovietic al sistemului de pensionare, care pe parcurs chiar a fost înrăutăţit. Nicio guvernare dintre care şe-am avut până acum n-a avut nevoie de pensionari. Acum avem în buget o gaură de trei miliarde de euro. Dacă nu vom reforma sistemul, nu vom avea nicio majorare a pensiilor", a spus expertul.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

pensie , majorare , reforma , declarație

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1928
Populația:
118 locuitori

Frunzăuca este un sat din cadrul comunei Hrușca din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Camenca și la 176 km de Chișinău. Populaţia satului Frunzăuca alcătuia 118 oameni în anul 2011. Satul Frunzăuca a fost înființat în anul 1928.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.