07 august 2015, 16:23 Realitatea moldovenească views 7256
Cetățenii din Ucraina primesc masiv azil în Moldova
07 august 2015, 16:23 Realitatea moldovenească views 7256

Cetățenii din Ucraina primesc masiv azil în Moldova

Potrivit datelor din anul trecut, 134 de cetățeni ai Ucrainei au primit statut de refugiat, a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova Iulian Popov, șeful Secţiei apatride şi informare din cadrul Biroului Migrație și Azil.

Potrivit lui, majoritatea acestora au venit în Moldova din regiunile Lugansk și Doneţk, unde are loc un conflict armat intern.

"Noi credem că aceasta este o cifră impunătoare – 134 de oameni, care cer azil. Aceștia sunt oameni care trăiesc o dramă personală, care au o istorie a lor", a spus Popov.

Refugiaților în Moldova li se oferă practic aceleași drepturi ca și cetățenilor din țara noastră – este vorba de dreptul la muncă, asigurare medicală, studii.

Potrivit lui Popov, în Moldova funcționează și un sistem de integrare a acestor categorii de persoane. Lor li se oferă dreptul de a studia limba de stat și de a obține o profesie. Pe locul doi după numărul de refugiați care vin în Moldova, se situează originari din Siria. Popov a atras atenţia asupra majorării fluxului de refugiați. Potrivit lui, dacă în 2012 doar 177 de persoane au solicitat statut de refugiat, atunci în primul trimestru al acestui an au fost deja 195 de solicitanți. interlocutorul consideră că Moldova nu este amenințată de un flux prea mare de imigranți.

Funcţionarul a precizat că majoritatea refugiaților care ajung în ţara noastră, percep Moldova ca pe un punct de tranzit spre țări dezvoltate din Europa occidentală.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

refugiați , Ucraina , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1485
Populația:
4559 locuitori

Vadul lui Vodă este un oraş din componența municipiului Chișinău, amplasat la o distanţă de 18 km de capitala Republicii Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia orașului constituia 4559 de locuitori. Prima mențiune documentară a localității datează din anul 1432. Legenda spune că denumirea Vadul lui Vodă ţine de numele domnitorului Ştefan cel Mare, care după o victorie repurtată în lupta cu tătarii, în 1485, la Nistru, a făcut o masă mare de sărbătoare.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.