21 iulie 2015, 10:26 Realitatea moldovenească views 6329
Tarifele pentru energia electrică au fost majorate
Foto: facebook.com
21 iulie 2015, 10:26 Realitatea moldovenească views 6329

Tarifele pentru energia electrică au fost majorate

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifului la energia electrică pentru consumatorii finali:RED Nord cu 30%, RED Nord-Vest cu 34%, iar a consumatorilor Gas Natural Fenosa cu 37%. Reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au făcut aceste declaraţii în cadrul şedinţei, care a avut loc în noaptea de 17-18 iulie.

Astfel, tariful la RED Nord a fost majorat de la 1,71 lei pentru 1 kW / h pînă la 2,23 lei, iar pentru RED Nord Vest - de la 1,73 lei pînă la 2,33 lei.

Tarifele pentru furnizarea energiei electrice consumatorilor finali ai Companiei Gas Natural Fenosa, conectaţi la rețele de joasă tensiune, au fost majorate cu 37%, de la 1,58 pînă la 2,15 lei pentru 1 kW / h. Decizia corespunzătoare a fost luată de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Aceasta va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, comunică Noi.md.

Directorul ANRE Sergiu Ciobanu a declarat că autoritățile de reglementare a energiei au aprobat noile tarife pentru Gas Natural Fenosa și alţi furnizori de energie doar pentru a le aduce în concordanță cu noile realități, rata reală de schimb valutar, pentru ca tariful stabilit în lei să acopere costul de achiziție a energiei electrice în dolari SUA, companiile să nu genereze noi pierderi și pentru ca să fie evitate riscurile de întrerupere a aprovizionării cu energie electrică. În același timp, toate abaterile financiare de miliarde de dolari, apărute din cauza cursului de schimb valutar nu au fost incluse în tarif, pentru a nu le pune pe umerii consumatorilor. Se preconizează ca în cadrul ANRE să fie creat un grup de lucru cu participarea experților și a societății civile, care va studia corectitudinea sumelor indicate de companii, inclusiv a sumelor abaterilor financiare.

Vă reamintim că în cadrul audierilor publice la ANRE compania Gas Natural Fenosa a cerut majorarea tarifului la energie electrică cu 119%, pînă la 3,47 lei pentru 1 KW / h.

Sursa: newsmaker.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1948
Populația:
1 locuitor

Dărcăuţii Noi este un cătun din cadrul comunei Dărcăuţi, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Soroca și la 184 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, în cătun locuia o singură persoană. Cătunul Dărcăuţii Noi a fost înființat în anul 1948.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.