16 iunie 2015, 14:16 Realitatea moldovenească views 8585
Ziua Memoriei şi Durerii va fi sărbătorită la Chișinău
Foto: facebook.com
16 iunie 2015, 14:16 Realitatea moldovenească views 8585

Ziua Memoriei şi Durerii va fi sărbătorită la Chișinău

Acțiunea anuală „Lumînarea Memoriei", dedicată Zilei Memoriei și Durerii – 22 iunie, ziua începutului Marelui Război pentru Apărarea Patriei, va fi organizată în Moldova de către organizaţiile publice: Clubul Istorico-patriotic Rus și „August", în cadrul proiectului comun „Pasul spre Victorie".

Acțiunea va începe la 21 iunie, la Complexul Memorial al Diviziei a 161 de Infanterie a Regimentului Moldovenesc 95 de Puşcaşi.

„Ostaşii diviziei au fost printre primii care au ţinut piept atacului forțelor armate ale cotropitorilor fascişti, care-i depăşeau nu numai numeric în vara anului 1941. Cu preţul unor eforturi supraomeneşti luptătorii au reușit să oprească înaintarea inamicului în adîncul teritoriului ţării noastre. După luptele date în Moldova, Divizia a participat la apărarea Odesei și Sevastopolului, acoperindu-se de glorie veșnică. În anul 1969, memoria apărătorilor-eroi ai Moldovei a fost înveşnicită cu un monument, înălţat pe Culmea Rusca, raionul Hînceşti", a povestit conducătorul Clubului Istorico-patriotic Rus „Sputnik", Alexei Petrovici.

În cadrul acțiunii „Lumînarea Memoriei" toţi cei prezenţi la eveniment vor fi invitați să participe la amenajarea Complexul Memorial al Diviziei a 161 de Infanterie a Regimentului Moldovenesc 95 de Puşcaşi, precum şi a teritoriului din preajma acestuia. Apoi va avea loc o discuţie cu istoricii militari, demonstrarea materialelor istorice de arhivă, foto şi video.

Punctul culminant al acțiunii îl va constitui instalarea plăcilor de granit cu numele a 42 de soldaţi ai Diviziunii, care au murit în împrejurimile satelor Rusca şi Lăpuşna. Pe parcursul lucrărilor de arhivare de la Arhiva Ministerului Apărării Rusiei a fost posibilă stabilirea numelor luptătorilor.

În dimineața zilei de 22 iunie participanții la acțiune vor aprinde lumânări în memoria celor căzuţi în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Sursa: ru.sputnik.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
950 locuitori

Păscăuţi este un sat din cadrul oraşului Costeşti, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Rîșcani și la 202 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 950 de locuitori. Satul Pășcăuți a fost menționat documentar în anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.