15 iunie 2015, 16:05 Realitatea moldovenească views 6431
Migranții moldovenii cu dizabilităţi pot susţine examene în Rusia
Foto: vk.com
15 iunie 2015, 16:05 Realitatea moldovenească views 6431

Migranții moldovenii cu dizabilităţi pot susţine examene în Rusia

Ministerul Educației al Rusiei a elaborat teste pentru migranții surzi. Din 10 iunie străinii cu dizabilităţi pot susţine examenele la limba rusă, istorie și bazele dreptului, în punctele de testare obligatorie.

La fel ca şi alți migranţi, aceştia pentru obținerea patentei de muncă trebuie să răspundă la jumătate din întrebări. Niciun fel de concesii nu se fac nici în ce priveşte costul examenului. Acei care doresc să obțină un permis de muncă, trebuie să plătească 4,9 mii de ruble, iar acei care doresc să obțină un permis de ședere permanentă sau temporară – 5,3 mii de ruble.

Totodată, timpul pentru rezolvarea sarcinilor a fost mărit de două ori, pentru că oamenii cu boli ale aparatului auditiv percep mai lent informația. Potrivit datelor editurii, pentru examenul la limba rusă sînt preconizate două ore, iar pentru istorie și bazele dreptului – o oră.

Conform explicaţiilor prorectorului pentru lucrul cu străini a Universităţii Prietenia Popoarelordin RusiaAngela Doljnikova,variantele speciale pentru străinii surzi au fost elaborate dintr-o serie de motive. Potrivit spuselor ei, în testul la limba rusă sînt cinci subteste. Interviul oral și audierea pentru astfel de migranți a fost exclusă, lăsînd doar partea lexico-gramaticală, citirea și scrierea. De asemenea Doljnicova le-a reamintit faptul că surzii cu ajutorul limbajului semnelor nu folosesc terminaţiile cazurilor, prepozițiile și pronumele.

Înainte de susţinerea examenului lucrătorii surzi vor trebui să prezinte un certificat medical de model rusesc, care să confirme boala.

Vă reamintim că pentru a obține permis de muncă, permis de ședere permanentă sau temporară în Rusia, migranții trebuie să susţină un examen complex la limba rusă, istoria Rusiei și bazele dreptului rusesc.

Sursa: www.viza.md

Cuvinte cheie:

Rusia , moldovenii , migratie , examen , limba

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
1959 locuitori

Bulboci este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bulbocii Noi și Bulboci. Satul este aşezat în lunca rîului Căinari la distanța de 24 km de oraşul Soroca și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1959 de oameni. Pentru prima dată satul este menționat documentar în anul 1528.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.