31 martie 2015, 14:12 Realitatea moldovenească views 6492
Moldovenii cheltuie mai mult decât câştigă
31 martie 2015, 14:12 Realitatea moldovenească views 6492

Moldovenii cheltuie mai mult decât câştigă

Anul trecut veniturile disponibile ale populaţiei au constituit în medie pe o persoană pe lună 1767,5 lei, iar cheltuielile – 1816,7 lei, potrivit datelor prezentate de Biroul Naţional de Statistică, transmite News-Moldova.

Cea mai importantă sursă de venit a populaţiei sunt câştigurile salariale, cu o pondere de 41,6% din total venituri disponibile. Activităţile pe cont propriu reprezintă 16,1% din veniturile medii lunare ale unei persoane, preponderente fiind activităţile individuale agricole cu o pondere de 9,5%. Totodată, veniturile obţinute din activitatea individuală non-agricolă au contribuit la formarea veniturilor populaţiei în proporţie de 6,6%.

Prestaţiile sociale sunt a doua sursă de venit după importanţă, în medie acestea constituie 20,2% din veniturile medii lunare ale populaţiei.).

Transferurile băneşti din afara ţării rămân a fi o sursă semnificativă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea reprezintă 17,6% din total venituri.

Veniturile populaţiei din mediul urban au fost în medie cu 605 lei mai mari comparativ cu mediul rural.

Cea mai mare parte a cheltuielilor rămâne a fi destinată necesarului de consum alimentar – 43,8%. Pentru întreţinerea locuinţei o persoană în medie a alocat 18,9% din cheltuielile totale de consum, iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – 10,6%.

Dat fiind că populaţia din mediul urban dispune de venituri mai mari, respectiv şi cheltuielile de consum a acestei categorii de populaţie sunt cu 562 lei mai mari faţă de cheltuielile populaţiei din mediul rural.

Sursa: newsmoldova.md

Cuvinte cheie:

venit , bani , moldovenii , statistica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1484
Populația:
910 locuitori

Gangura este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Misovca, Homuteanovca, Gangura și Alexandrovca. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Ialoveni și la 49 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 910 oameni. Satul Gangura a fost menționat documentar în anul 1484.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.