28 ianuarie 2015, 16:00 Realitatea moldovenească views 12518
Tot mai mulţi ucraineni solicită azil în Moldova (VIDEO)
Foto: tv7.md
28 ianuarie 2015, 16:00 Realitatea moldovenească views 12518

Tot mai mulţi ucraineni solicită azil în Moldova (VIDEO)

Tot mai mulţi refugiaţi ucraineni cer azil în Moldova. Numărul lor a crescut de două ori, în ultimele 4 luni. Astfel, potrivit şefei Direcţiei refugiaţi, în prezent, 110 familii venite din Lugansk şi Doneţk au cerut azil de la autorităţile din Moldova. Ei au părăsit Ucraina din cauza conflictelor şi pericolului din ţara lor.

Ecaterina Silvestru, şefa direcţiei Refugiaţi, biroul de Migraţie şi Azil: «Dacă luăm cifra din luna septembrie, erau 70 de persoane, acum sunt 110. Dar cifra a fost mai mare, pur şi simplu o parte sau repatriat şi s-au stabilit cu traiul în alte zone ale Ucrainei».

Refugiaţii sunt plasaţi într-un centru special sau la rudele lor. La Centru de cazare din Chişinău sunt cazate 42 de persoane, iar jumătate sunt ucraineni. Printre ei este şi Iana cu fiica ei Irma, cazate în urmă cu 3 luni. De frica conflictului din ţara lor, acestea şi-au lăsat casa, familiile şi prietenii din Doneţk şi au venit în Moldova. Ele spun că aici au fost primite foarte bine.

Iarma, refugiată din Doneţk, Ucraina: «După ce am plecat din Doneţk şi am venit aici, în primele 2-3 luni ne speriam de orice sunet. Dacă undeva se auzeau focuri de artificii, intram în panică şi căutam mereu unde să ne ascundem, în baie ori sub pat. Acum este foarte bine».

Iana, refugiată din Doneţk, Ucraina: «La noi situaţia este foarte grea pentru a trăi. Nu este de lucru, nu avem posibilitate pentru a primi bani, pensie, nimic. Dar avem copii care trebuie crescuţi. Noi ne străduim să supravieţuim şi atât. Căutăm aici ceva de lucru, învăţăm limba română. Ne place aici, cultura oamenii. Ne străduim să ne integrăm în societate».

Pe Igor l-am găsit la bucătărie, îşi pregătea prânzul. Bărbatul s-a refugiat în Moldova cu întrega familie în ziua când ţara noastră sărbătoarea Ziua limbii române. De pe 31 august, se află la Centru cu soţia şi copilul lor.

Igor, refugiat din Doneţk, Ucraina: «Am ajuns aici din cauza luptelor militare de la noi, dacă nu aveam familie nu mai veneam aici, iar pentru că am familie am decis să plecăm cât mai departe. Cea mai mare dorinţă este să fie pace în lume: dacă era pace eu nu aş fi fost aici, mai bine aş veni aici în ospeţie, dar numai nu în aşa situaţie».

Chiar dacă ultima vreme a crescut numărul refugiaţilor, autorităţile susţin că Centrul dispune de locuri libere, întrucât acum doar un sfert din cele 200 sunt ocupate. Deşi precizează că întreţinerea unui refugiat impune cheltuieli destul de mari.

Ecaterina Silvestru, şefa direcţiei Refugiaţi, biroul de Migraţie şi Azil: «Cheltuielile sunt foarte mari, începând de la serviciile medicale, întreţinrea centrului, stafului nostru, asistenţa lor, cât se cheltuie prin instituţiile internaţionale, prin ONG-uri. Sumele sunt foarte mari. Nu. Nu este un semn de alarmă».

Refugiaţii cazaţi la Centrul de Cazare au acces la asistenţă medicală gratuită, pot obţine o profesie, au dreptul la muncă. În plus, aceştia primesc 670 de lei pe lună.

Sursa: tv7.md

Cuvinte cheie:

Moldova , Ucraina , refugiați

Comentarii

 (1)
  • #1 bezumec Răspunde Citează selecţia
    pizdec priexalo 100 4elovek takoi kipiw kabuto blia priletelo 200 000 000,ne o 4em pisati liudiam vot i xuinei stradaiyt

 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
1190 locuitori

Cepeleuţi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Rîngaci, Cepeleuţi şi Vancicăuţi. Satul Cepeleuţi se află la o distanță de 18 km de oraşul Edineţ, la 30 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ocniţa şi la 202 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1190 de oameni. Prima atestare documentară a satului Cepeleuți datează din 15 iunie 1431.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.