Mergi spre compartimentul: Diaspora moldovenească
05 mai 2021, 17:00 Diaspora moldovenească views 4479
Dorin Cimil, despre diasporă: Se va ţine cont de prezenţa de la ultimul scrutin
05 mai 2021, 17:00 Diaspora moldovenească views 4479

Dorin Cimil, despre diasporă: Se va ţine cont de prezenţa de la ultimul scrutin

Pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare din 11 iulie, se va ține cont inclusiv și de prezența la ultimul scrutin. Sunt declarațiile preşedintelui CEC, Dorin Cimil, făcute în cadrul unei emisiuni televizate.

„Unele secţii de votare din diaspora, care au avut acelaşi număr de scanere şi de funcţionari, au reuşit să proceseze peste 5.000 de buletine de vot. Ţine de organizarea funcţionarilor şi de organizarea alegătorilor”, a declarat Cimil.

Potrivit lui Dorin Cimil, este important ca alegătorii să se autoorganizeze şi să stabilească un contact bun între ei şi cu funcţionarii aflaţi în incinta secţiilor de votare.

„Aceasta este necesar pentru a nu crea cozi şi alte deficienţe nenaturale la vot. MAEIE va trimite recomandări către diplomaţi şi către preşedinţii secţiilor de votare. Prin eforturi comune, vom depăşi problemele care au fost”, a spus Dorin Cimil.

Preşedintele CEC a menţionat că majorarea numărului de buletine de vot nu este o soluţie.

„Soluţia este crearea condiţiilor tehnice – suprafaţă, comoditate, accesibilitate – pentru funcţionari şi alegători. Pentru a identifica un potenţial număr de secţii de votare, legea prevede o procedură legală. Printre factorii care sînt luaţi în calcul se află şi numărul de votanţi care au participat la ultimul scrutin şi numărul de înregistrări prealabili. Toţi aceşti factori sînt transpuşi într-o formulă de calcul şi putem primi un număr de secţii care urmează a fi deschise. Primind avizul MAEIE pentru acest număr, se ajunge la o cifră care se va regăsi în hotărîrea CEC de deschidere a secţiilor de votare peste hotare şi în regiunea transnistreană”, a spus Dorin Cimil.

Pavel Postică, expert electoral Promo LEX, a declarat că, pentru secţiile de vot din diaspora, trebuie să se ţină cont de resursele alocate alegerilor.

„Dacă vor fi alocate resurse pentru deschiderea a 30 de secţii de votare, CEC va deschide doar 30 de secţii de votare. Este necesar să se ţină cont de prezenţa enormă la ultimul scrutin, iar asta trebuie să oblige autorităţile să aloce resurse financiare pentru deschiderea mai multor secţii de votare”, a declarat Pavel Postică."

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

CEC , alegeri , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1814
Populația:
14 locuitori

Valea este un sat din cadrul comunei Cremenciug, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Soroca și la 184 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 14 oameni. Satul Valea a fost menționat documentar în anul 1814.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.