Mergi spre compartimentul: Diaspora moldovenească
15 aprilie 2021, 15:00 Diaspora moldovenească views 4500
În ce țări ale lunii moldovenii se pot bucura de pensie în baza acordurilor
15 aprilie 2021, 15:00 Diaspora moldovenească views 4500

În ce țări ale lunii moldovenii se pot bucura de pensie în baza acordurilor

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) aplică în prezent 14 acorduri în domeniul securității sociale cu Bulgaria, Portugalia, Romînia, Luxemburg, Austria, Estonia, Republica Cehă, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia și Belarus.

14 acorduri în domeniul securității sociale cu Bulgaria, Portugalia, Romînia, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia și cu Belarus, potrivit căroa calcularea pensiilor se efectuează în baza principiului proporționalității, potrivit comunicatuui CNAS citat de INFOTAG.

Astfel, aceasta înseamnă că atît R.Moldova, cît și statul contractant calculează și achită pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe propriul teritoriu. Prestația socială este stabilită conform legislației fiecărui stat și se transferă beneficiarului pe teritoriul statului de domiciliere.

 Pînă la începutul lunii aprilie, CNAS a stabilit 1 168 pensii pe baza acestor acorduri, inclusiv cele pentru limita de vîrstă, dizabilitate și de urmaș. Cele mai multe au fost stabilite și transmise spre plată pentru cetățenii domiciliați în Germania - 479, în Romînia - 303 și în Bulgaria - 147.

 La fel, în perioada 2019-2020 au fost stabilite 539 de prestații sociale de către instituțiile competente ale altor state contractante pentru cetățenii moldoveni, domiciliați în prezent în Republica Moldova, dar care au activat legal pe teritoriul acestor țări.

Instituțiile competente ale altor state contractante au stabilit 539 de pensii și prestații sociale pentru cetățenii Republicii Moldova, care la un moment dat lucrau legal pe teritoriul acestor țări, iar acum locuiesc în patria lor.

Cele mai multe sînt: 202 pensii transferate din Germania, 106 pensii - din Romînia, 77 de pensii - din Polonia, 67 de pensii - din Republica Cehă și 49 de pensii - din Potugalia.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

pensie , Moldova , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1882
Populația:
311 locuitori

Larga este un sat din cadrul comunei Zolotievca, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Anenii Noi și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 311 oameni. Satul Larga a fost menționat documentar în anul 1882.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.