Mergi spre compartimentul: Diaspora moldovenească
15 februarie 2019, 17:00 Diaspora moldovenească views 17761
Studenţii moldoveni în străinătate: Vom reveni acasă
15 februarie 2019, 17:00 Diaspora moldovenească views 17761

Studenţii moldoveni în străinătate: Vom reveni acasă

Mulți studenți din Moldova care îşi fac studiile în străinătate intenționează să se întoarcă acasă cît mai curînd, pentru a lucra în țară.

Declaraţia îi aparţine liderului Găgăuziei, Irina Vlah, care a fost invitata emisiunii „Mecanismul de acțiune cu Elena Leviţkaia-Pahomova" de la postul de televiziune NTV-Moldova.

Drept exemplu, ea s-a referit la ultima sa întîlnire cu studenţii din Găgăuzia, care-şi fac studiile la Seminarul Teologic de la Moscova.

"Ne-am întîlnit la Moscova cu tinerii noștri, care studiază la Seminarul Teologic. În total, 12 tineri din Găgăuzia studiază acolo. Ei încă învaţă. De fiecare dată cînd vin în țară, ei mă sună, vin la mine, neapărat stăm să discutăm despre viitoarea lor activitate, despre viitoarele lor planuri. Mi-au spus în repetate rînduri: Noi vom reveni acasă!", a spus başcanul Găgăuziei.

Ea a menționat că autoritățile Autonomiei Găgăuze organizează, în mod regulat, întîlniri cu diaspora în străinătate, în special cu studenții, oferindu-le informaţii despre schimbările actuale în Autonomie, despre asistență acordată, îndemnînd cetățenii să revină acasă.

Compatrioții noștri sînt informați despre creşterea capacităţii instituției de ocrotire a mamei şi copilului, lansarea mai multor programe sociale pentru persoanele în vîrstă, sprijinul studenților cu burse și granturi, sprijinul întreprinderilor mijlocii și mici. Și oamenii au dorința de a reveni.

"Vorbim despre oportunitățile pe care le pot obține atunci cînd se întorc acasă. Și, bineînțeles, întotdeauna le reamintim că există părinți, mame și tați, care, conform tradițiilor frumoase găgăuze și moldovenești, la bătrînețe trebuie să fie îngrijiţi de copii. Pentru că e foarte greu să faci aceasta atunci cînd eşti tare departe. Poate, în unele cazuri, insistăm pe sentimentul lor de patriotism, poate le mai amintim ceva, dar de fiecare dată văd care este reacţia lor după astfel de întîlniri", a spus liderul Găgăuziei.

Ea a recunoscut că, dacă se întîlnește cu studenți din Autonomie în străinătate, întotdeauna le cere numărul de telefon al părinţilor şi le sună celor din urmă, cînd se întoarce în Găgăuzia.

„Le sun părinţii, le povestesc despre întîlnirea cu copilul lor și de-aţi şti ce emoții are fiecare – atît cei din străinătate, cît și cei din regiune. Și cum este construită această relație. Cunosc deja multe exemple cînd ai noştri se întorc acasă", a subliniat conducătorul Autonomiei.

„Adică, noi am „legat" acest fir, noi nu-i pierdem din vedere. Controlăm aproape fiecare copil de-al nostru", a menționat Irina Vlah.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

studenţi , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1704
Populația:
794 locuitori

Isăicani este un sat din cadrul comunei Valea-Trestieni, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Nisporeni și la 94 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 794 de oameni. Satul Isăicani a fost menționat documentar în anul 1704.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.