Mergi spre compartimentul: Diaspora moldovenească
08 noiembrie 2018, 17:20 Diaspora moldovenească views 10980
Moldovenii pentru care a rămîne acasă nu înseamnă nicidecum „o ruşine”
08 noiembrie 2018, 17:20 Diaspora moldovenească views 10980

Moldovenii pentru care a rămîne acasă nu înseamnă nicidecum „o ruşine”

Sînt conştienţi că Republica Moldova nu este tocmai ţara visurilor, dar îşi doresc cel puţin aşa să fie, tocmai din aceste motive au ales să rămînă acasă şi să contribuie la prosperarea ţării în care trăiesc.

Este vorba despre mai mulţi moldoveni, care, petrecînd luni sau chiar ani peste hotare, au ales într-un final să se întoarcă acasă.

Nu demult, la Chişinău, unul dintre jurnaliştii Deutsche Welle a avut loc o întîlnire cu moldovenii care, în pofida faptului că au studiat peste hotare sau au muncit o perioadă acolo, s-au întors în ţară unde şi-au găsit locuri de muncă bine plătite şi stabile.

Este şi povestea lui Nicolae Leontiev, tînărul moldovean, care a găsit un loc de muncă de care e mulțumit, acasă la Chișinău. Tekwill e un fel de mic "Silicon Valley" la periferia capitalei. "Nici n-ai crede că ești în Moldova, nu", spune Nicolae zîmbind cînd intră în clădirea ultra-modernă. Munca îi place foarte mult și salariul e suficient de mare ca să-și plătească toate facturile - ceea ce fusese o provocare anevoioasă, lună de lună, la ultimul serviciu.

Mulţumită de ceea ce are în Republica Moldova este şi Mariana Turcan, profesoara care spune că pentru a rezolva problemele ţării nu e neapărat să pleci peste hotare.

"Dar e ușor să te plîngi și să părsești țara. Poți să schimbi ceva doar dacă rămîi", spune Mariana Turcan.

Pentru a-i încuraja pe tineri, profesoara organizează școli de vară în care aceștia sînt integrați în proiecte sociale și motivați să se facă voluntari, sau întîlniri cu tineri care vorbesc despre realizările lor profesionale. Mulți nu știu ce să facă după școală și pleacă în străinătate. "Ideea e să-i convingem pe tineri să-și folosească capacitățile și talentele în țara lor", explică Mariana Turcan.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , Patria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1712
Populația:
2566 locuitori

Batîr este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Batîr este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Cimișlia și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2566 de oameni. Satul Batîr a fost menționat documentar în anul 1712.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.