Mergi spre compartimentul: Copiilor
16 octombrie 2020, 14:00 Copiilor views 4686
Măștile, periculoase pentru copii: Părinții cer să se ia atitudine
16 octombrie 2020, 14:00 Copiilor views 4686

Măștile, periculoase pentru copii: Părinții cer să se ia atitudine

De cîteva zile, elevii începînd cu clasa a V-a sînt obligați să poarte măști de protecție în instituțiile de învățămînt din municipiul Chișinău, inclusiv, la lecții. Această hotărîre a Comisiei municipale Extraordinare de Sănătate Publică îi numulțumește pe părinți, dar și pe unii medici, care afirmă într-un glas că purtatul măștii ar aduce mai multe daune acum.

Majoritatea părinților care au copii în clasele gimnaziale și liceale se arată indignați de această decizie, cerînd să li se permită să aleagă între studiile la școală cu masca și studiile de la distanță, în format online. Aceștia spun că prin purtarea măștilor de protecție, li se pune în pericol sănătatea propriilor copii, așteptînd ca autoritățile să ia atitudine în acest sens.

Mai mult, zilele trecute, pe adresa redacției Noi.md, un părinte ne-a expediat o fotografie cu așa zisa mască de protecție pe care o primesc copiii, în cazul în care aceștia își uită propriile măști acasă.

Așa zisa mască, poreclită de elevi „masca iluzie”, nu este nimic altceva decît un șervețel umed, care este uscat și pe care elevii sînt obligați să o poarte, schimbînd-o după fiecare două lecții.

De părerea că purtatul măștilor reprezintă un adevărat pericol sînt și experții în sănătate, care aduc și argumente în acest sens.

Intervievată anterior de Noi.md, doctorul neurolog-pediatru, Diana Coropceanu, declara că printre daunele pe care le poate aduce purtarea măștilor de către copii se numără risc de supraîncălzire sau chiar sufocare, iar copiii hiperactivi pot suferi un anumit grad de toxicitate în organism prin respirarea propriului dioxid de carbon.

„Un copil înțelege foarte greu rolul măștii (în joc, copilul poate să-și scoată masca, să o poarte inadecvat, punînd mîinile murdare la ochi, nas, gură, urechi, etc); Cei care suferă de boli cardiace, boli pulmonare, astm, maladii psiho-neurologice (epilepsie, paralezie cerebrală, autism), etc. își pot agrava starea de sănătate prin faptul că depun un efort major de a-și umple plămînii cu oxigen; Purtarea măștilor în școli, ar determina scăderea capacității de concentrare, deficitului de atenție, duce la apariția vertijurilor, confuziei, tahicardiei”, spune Diana Coropceanu.

Pentru a afla opinia tuturor părinților din întreaga țară, am creat un sondaj pe canalul de Telegram al Noi.md, dar și pe Odnoklassniki prin care sînteți încurajați să vă expuneți părerea referitor la obligativitatea purtării măștilor de către elevi chiar și în timpul orelor.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

copii , mască medicală

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
629 locuitori

Goianul Nou este un sat din cadrul comunei Stăuceni, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 12 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 629 de oameni. Satul Goianul Nou a fost înființat în anul 1908.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.