Mergi spre compartimentul: Copiilor
28 februarie 2020, 10:00 Copiilor views 3921
”La ce vă trebuie un copil străin?” Partea 2
28 februarie 2020, 10:00 Copiilor views 3921

”La ce vă trebuie un copil străin?” Partea 2

După ce formează o familie, tinerele perechi planifică şi naşterea copiilor. Dar fericirea maternităţii şi paternităţii, datorată naşterii propriilor micuţi, nu le este dată tuturor. Unele familii hotărăsc să înfieze copii orfani sau abandonaţi de părinţi. Pentru cei care nu au copii este unica posibilitate să se afirme ca părinţi, să ofere dragostea lor acestor mici membri ai societăţii noastre. Dar procesul de înfiere este foarte anevoios şi contraindicat celor cu nervii slabi.

Adesea potenţialii părinţi, ciocnindu-se de maşina birocratică, renunţă la intenţie. Şi nu pentru că s-au speriat de greutăţile care îi aşteaptă pe parcursul educării unui copil străin, dar din nedorinţa de a se confrunta cu indiferenţa, tergiversările continue şi corupţia. Desigur, există persoane care merg pînă la capăt. Şi dacă chiar şi personalităţile cunoscute în ţară, politicieni influenţi se ciocnesc cu dificultăţi la înfiere, ce să mai vorbim despre cetăţenii simpli?

Au vrut cum e mai bine, dar a ieşit ca întotdeauna

Tamara Plămîdeală, ex-avocat al poporului pentru protecţia drepturilor copilului, preşedinta asociaţiei obşteşti "Apărătorul copilului" a ales pentru teza de doctorat tema adopţiilor internaţionale, aşa că tema pusă în discuţie de Noi.md o cunoaşte din interior.

În opinia sa, chestiunea adopţiei internaţionale este una dintre cele mai actuale şi contradictorii în Republica Moldova. Examinarea cererilor de adopţie este un proces închis, birocratic şi costisitor, care îi impune pe mulţi dintre cei implicaţi în el la acțiuni de corupţie.

"Astăzi, vorbind despre drepturile copilului în cadrul adopţiei internaţionale, noi ne confruntăm cu o situaţie paradoxală. Demnitarii simplifică la maxim problema, în timp ce în acest domeniu drepturile copilului dat nu întotdeauna sînt atît de evidente, clare şi apărate. Se presupunea că Legea nr.99 din 28 mai 2010 "Privind procedura legală a adopţiei" va simplifica procedura, dar a ieşit invers, acum avem şi mai multă încurcătură. Legea a birocratizat procedura adopţiei. În primul rînd, dosarele de adopţie se tergiversează luni de zile. În al doilea rînd - lipseşte o colaborare suficientă şi eficientă a tuturor părţilor implicate în proces", a menţionat ex-avocata poporului pentru protecţia drepturilor copilului, preşedinta asociaţiei obşteşti "Apărătorul copilului".

Studiind profund tema, Tamara Plămîdeală a clarificat, că ministerul de profil nu colaborează suficient cu organele raionale de tutelă şi curatelă, şi nu plasează pe pagina sa oficială informaţia curentă despre copiii pregătiţi spre a fi adoptaţi. Ea presupune că asta are loc pentru că organele de tutelă şi curatelă nu prezintă la timp informaţia la tema dată.

"Recent ni s-a adresat o familie de peste hotare, care doreşte să înfieze un copil din Moldova, cu rugămintea să o ajutăm să obţină informaţii despre coada la care trebuie să aştepte şi în care stau deja de şapte ani. În aceşti ani departamentul de profil nu le-a prezentat careva informaţii despre drepturile şi posibilităţile adopţiei în RM. Asta chiar dacă la depunerea actelor familia a achitat suma de 3 mii lei pentru servicii. Asta vorbeşte despre lipsa totală a colaborării, a legăturii cu părinţii adoptivi şi despre o atitudine proastă faţă de ei", povesteşte Plămîdeală.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

copii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1837
Populația:
2090 locuitori

Mărculeşti este un oraş în raionul Floreşti, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii, pe malul stîng al Răutului, oraşul Mărculeşti este situat la o distanţă de 137 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 2090 locuitori. Localitatea a fost fondată în anul 1837.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.