Mergi spre compartimentul: Copiilor
07 august 2018, 16:50 Copiilor views 8557
În 2017, la IMC s-au înregistrat 11 naşteri de tripleți
07 august 2018, 16:50 Copiilor views 8557

În 2017, la IMC s-au înregistrat 11 naşteri de tripleți

Mai mulți copii, mai multe bucurii. Tot mai multe femei devin mame de tripleți sau gemeni. În ultimii ani, numărul sarcinilor multiple s-a dublat, spun medicii de la Institutul Mamei și Copilului.

Specialiștii afirmă că acest lucru se datorează metodelor moderne de fertilizare.

"Aceasta este Melisa, care s-a născut prima, al doilea este Lucian și acesta este Marin. El s-a născut al treilea."

Lucia și Nicolae Turcuman, din orașul Sîngera, au devenit părinți de tripleți. După mai multe încercări de a aduce pe lume un copil, soții au recurs la fertilizarea in vitro și mare le-a fost uimirea cînd au aflat că vor avea trei copii.

"Am aflat cu nouă luni în urmă că o să avem tripleți. O bucurie de nedescris, ceva frumos și pe neașteptate", a spus mamă cu tripleți, Lucia Turcuman.

Tatăl copiilor spune că odată cu nașterea tripleților, viața a prins mai multă culoare.

"Emoțiile sînt foarte mari. Noi am știut că vor fi toți trei, dar sperăm că o să ne descurcăm. O să ajutăm soție, sînt părinții, buneii", a spus Nicolaie Turcuman.

"El este primul și este Matei. Acesta este Maxim, el s-a născut al doilea și acesta este Andrei, el s-a născut al treilea."

Bucurie mare este şi în familia Vioricăi Solonari din Fălești. Femeia se poate lăuda cu trei băieți concepuți pe cale naturală. Tînăra mamă spune că nu s-a așteptat la o astfel de surpriză.

"Mă simt fericită că am trei băieței și mai am unul acasă, al patrulea și tot e băiețel. Este o bucurie mare. Mă bucur mult că sînt sănătoși, cu toate că s-au născut prematur, dar nu-s probleme", a spus Viorica Solonari.

De la începutul anului, la Institutul Mamei și Copilului au fost înregistrate șapte nașteri de tripleți, dintre care patru s-au înregistrat în luna iulie. Specialiștii spun că în ultima perioadă se atestă o creștere a numărului sarcinilor multiple.

"Odată cu apariția tehnologiilor de reproducere sistată, evident că a crescut numărul femeilor care au sarcini multiple", a spus șeful Centrului Perinatal IMC , Iurie Carauș.

Pe parcursul ultimilor trei ani, numărul femeilor care aduc pe lume cîte trei copii s-a dublat comparativ cu începutul anilor 2000.

Anul trecut, la Institutul Mamei și Copilului au fost înregistrate 11 nașteri de tripleți, majoritatea fiind pe cale artificială.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

copii , nastere

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1484
Populația:
2995 locuitori

Giurgiuleşti este un sat şi comună din raionul Cahul. Giurgiuleşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 55 km de orașul Cahul și la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2995 de oameni. Satul Giurgiulești a fost menționat documentar în anul 1484.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.