Mergi spre compartimentul: Copiilor
05 septembrie 2023, 14:30 Copiilor views 16315
Cum să economisești bani cînd ai un bebeluș
05 septembrie 2023, 14:30 Copiilor views 16315

Cum să economisești bani cînd ai un bebeluș

Atunci cînd te pregătești să devii părinte, preocupările de natură financiară constituie o problemă de care nu ai cum să scapi. Îți venim în ajutor cu o serie de idei pentru a economisi bani fără a renunța la confortul de a avea un bebeluș îngrijit și bine hrănit. Poți aplica sfaturile noastre fie că te afli la primul copil sau nu.

» 1.nu refuza hainele purtate de alții
» 2.cumpără produse cu multiple utilizări
» 3.alăptează dacă poți
» 4.urmărește reducerile
» 5.prepară singură mîncare de bebeluș
» 6.scutecele nu trebuie să fie scumpe

Bebelușii sînt extrem de drăguți, dar exagerat de scumpi. Mulți dintre cei care devin părinți pentru prima dată sînt șocați să afle că bugetul pe care și l-au planificat, chiar dacă este extrem de generos în ceea ce privește sumele alocate bebelușului, cu greu acoperă nevoile sale de bază. Și, după cum îți poate spune orice persoană care a crescut vreodată un copil, cei mici au nevoie de mult mai mult decît hrană, haine și un acoperiș deoasupra capului. Ca urmare a cheltuielilor generate de scutece, jucării, cărți, dispozitive pentru siguranța copilului, cărucioare (și alte vehicule), scaune de mașină, căni de băut, monitoare și multe altele, este o minune că părinții nu ajung să falimenteze în cîteva luni de la nașterea copilului.

Poate părea înspăimîntător, dar nu trebuie să te îngrijorezi prea mult. Îți recomandăm să parcurgi următoarele soluții care îți garantează că poți face economii substanțiale, fie că este vorba despre primul copil sau al treilea.

1. Nu refuza hainele purtate de alții

Hainele primite în dar de la alții te pot ajuta să economisești bani cu bebelușul. Nu-ți fie teamă să le ceri prietenilor sau rudelor obiecte pe care ți le pot transmite. Acestea pot presupune aproape orice, inclusiv haine, leagăn/balansoar, așternuturi de pat și chiar jucării. Deoarece bebelușii cresc atît de repede, se poate să ai nevoie de anumite lucruri doar pentru o perioadă scurtă de timp (cum se întîmplă cu hainele), așadar nu merită să investești în produse pe care copilul nu le va mai putea folosi sau pentru care își va pierde interesul în doar cîteva săptămîni sau luni. În plus, nu este nicio diferență dacă bebelușul tău poartă cele mai noi tendințe în modă sau haine primite în dar de la vărul său, dar în stare perfectă. Nu uita și de magazinele second hand. Există o mulțime care comercializează produse de bebeluși (nu doar haine, ci și încălțăminte sau jucării), așa că poți găsi adevărate comori la prețuri de nimic. Evident, este indicat să optezi pentru produse în stare perfectă sau cel puțin bună, fără pete, defecte și pe care să le cureți/speli temeinic înainte de a le folosi.

2. Cumpără produse cu multiple utilizări

Produsele care au utilizare dublă/triplă reprezintă cea mai bună metodă de a economisi bani. Caută cărucioare care vin împreună cu landou/scaun de mașină, scaune de masă care se transformă în balansoar pentru ora de somn, țarcuri care se pot transforma în locuri de joacă și alte produse cu utilizări mutiple. Nici măcar nu trebuie să cumperi produse care sînt special încadrate drept destinate bebelușilor, ai acum șansa de a-ți folosi imaginația. Revopsește un dulap vechi, cumpără o salteluță pentru înfășat și iată: ai obținut o comodă 2 în 1 - dulap cu masă de înfășat. Iar atunci cînd planifici camera bebelușului, nu îți fie teamă să gîndești pe termen lung. Dacă cumperi un pătuț ce se transformă în pat pentru un copil, vei face economie pe termen și mai lung. La fel ca și pentru bebelușii, și cheltuielile pentru un copil sînt destul de ridicate.

3. Alăptează dacă poți

Aceasta nu reprezintă o opțiune pentru toate mamele, dar alăptarea te poate ajuta să economisești foarte mulți bani cînd vine vorba de costul alimentelor pentru copil. Dacă faci un calcul pe durata unui an cu privire la costul laptelui praf, vei avea un șoc. Dacă poți alăpta, este în esență o practică gratuită (cu excepția pompei de sîn, a tampoanelor de sîn și a eventualelor creme pentru ragade) și, cel mai important, benefică atît pentru tine cît și pentru bebeluș. În plus, alăptatul te va ajuta să arzi aproximativ 500 de calorii pe zi, ajutîndu-te să îți recapeți silueta de dinainte de sarcină (ai avantajul de a beneficia de gustări pe toată durata zilei, așadar nu te vei mai simți atît de vinovată).

4. Urmărește reducerile

Nu este un obicei specific vîrstnicilor, așa cum ai putea crede. Te poate ajuta chiar să economisești mulți bani. Abonează-te la newletter-ele hipermarket-urilor, farmaciilor și citește pliantele de cumpărături. Sînt șanse mari să găsești multe promoții ce includ oferte speciale, produse oferite gratuit sau reduceri fără a fi nevoit să faci mare lucru. Sînt de ajutor în acest sens și cardurile de fidelizare pe care le pun la dispoziția clienților diverse lanțuri de magazine și farmacii. Vei economisi astfel nu doar pentru produse destinate bebelușului, ci și pentru tine și restul familiei.

5. Prepară singură mîncare de bebeluș

Odată ce bebelușul tău începe diversificarea, îi poți prepara singură mîncare și vei evita să plătești prețuri mari pentru borcănele destinate bebelușilor. În plus, vei ști cu siguranță ce mănîncă și vei contribui la o stare mai bună de sănătate (majoritatea borcănelelor pentru bebeluși conțin conservenți și coloranți pe care nu ți-i dorești în alimentația celui mic). Chiar dacă pe termen scurt nu par atît de costisitoare, în decurs de cîteva luni cu siguranță se adună o sumă considerabilă de bani. Apelează la un blender obișnuit pentru a pasa alimentele înainte de a le oferi copilului. Există o mulțime de rețete online, așadar ai de unde să te inspiri pentru rețete delicioase.

Scutecele nu trebuie să fie scumpe

Cumpără pachete cît mai mari de scutece. Atunci cînd cumperi mai multe, costă de fapt mai puțin. Nu opta însă pentru cele mai ieftine scutece, diferența este extrem de mică între un producător de calitate și unul necunoscut; vei observa că cele ieftine rețin urina doar în procent de 75% și te va costa suplimentar să speli hainele bebelușului. Un alt inconvenient este că se termină extrem de repede. În medie, un bebeluș necesită 6-8 scutece pe zi, iar pînă la antrenamentul cu olița va folosi între 6500-10 000 de scutece (vîrsta de 30 de lunin). Se adaugă și prețul pentru șervețele umede. O variantă pe care o poți lua în considerare și care este ecologică presupune folosirea unor scutece din material textil care se spală.

Sursa: qbebe.ro

Cuvinte cheie:

copii , bani , sfat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1869
Populația:
6204 locuitori

Stăuceni este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Goianul Nou și Stăuceni. Localitatea se află la distanța de 6 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 6204 de oameni. Satul Stăuceni a fost menționat documentar în anul 1869.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.