Mergi spre compartimentul: Copiilor
18 iunie 2016, 14:00 Copiilor views 6881
O lecţie publică pentru copii, la Biblioteca municipală „B.P.Hasdeu”
18 iunie 2016, 14:00 Copiilor views 6881

O lecţie publică pentru copii, la Biblioteca municipală „B.P.Hasdeu”

Circa 50 de copii cu vîrsta cuprinsă între 7 şi 15 ani au fost instruiţi în prevenirea intoxicaţiei şi înecului la copii, în cadrul unei lecţii publice desfăşurate de Biblioteca muncipală „B.P. Hasdeu" din Chişinău, în parteneriat cu Centrul de Sănătate Publică a municipiului Chişinău, transmite IPN.

Copiii, invitaţi din două tabere cu sejur de zi din Chişinău, au învăţat care sînt riscurile atunci cînd merg la scăldat, dar şi cele mai simple şi mai sigure metode care i-ar putea proteja de acest tip de accident. De asemenea, copii au fost informaţi despre intoxicaţii, acestea fiind frecvente în perioada de vară. Ei au ascultat recomandările unui medic şi au vizionat filmuleţe educative, produse în cadrul unei campanii de prevenire a accidentelor casnice la copii.

Directorul-adjunct al bibliotecii, Tatiana Coşeri, este de părerea că astfel de instruiri îi vor ajuta pe copii să înţeleagă la ce riscuri sînt expuşi, dar şi cum să-i protejeze şi pe semenii săi. Tatiana Coşeri afirmă că minorii reprezintă un grup vulnerabil, iar lecţiile publice petrecute împreună cu o autoritate în domeniu îi vor ajuta să perceapă mai uşor informaţia despre securitatea personală.

Şefa Secţiei de promovare a sănătăţii din cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică, Lilia Plămădeală, a declarat că în timpul verii, copiii sînt mai puţin în vizorul maturilor, respectiv sînt mai mult expuşi riscurilor. Medicul afirmă că printre pericolele la care sînt expuşi în mare măsură copii pe perioada de vară sînt intoxicaţiile,otrăvirile, înecul, căderile de la înălţime.

Lecţia a avut loc în cadrul „Săptămînii securităţii copilului", o activitate desfăşurată cu suportul Proiectului REPEMOL - „Regionalizarea serviciilor pediatrice de urgenţă şi terapie intensivă din Republica Moldova", în colaborare cu Programul Novateca. Aceasta urmăreşte scopul de a crea parteneriate locale între biblioteci şi diverşi actori locali, care să contribuie la creşterea cunoştinţelor populaţiei privind prevenirea accidentelor la copii. Lecţia este o premieră, întrucît pînă în prezent majoritatea instruirilor erau dedicate părinţilor copiilor.

Proiectul REPEMOL este implementat de Fundaţia CPSS-Moldova, cu suportul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.

Sursa: www.radiochisinau.md

Cuvinte cheie:

copii , biblioteca

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1208 locuitori

Cristeşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Cristeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Nisporeni și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1208 oameni. Satul Cristești a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.