Mergi spre compartimentul: Copiilor
25 septembrie 2015, 16:03 Copiilor views 10960
Reforma educaţiei incluzive din Moldova a înregistrat progrese
25 septembrie 2015, 16:03 Copiilor views 10960

Reforma educaţiei incluzive din Moldova a înregistrat progrese

Reforma educaţiei incluzive din Republica Moldova a înregistrat progrese în ultimii ani, graţie creării în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova a 600 Centre de Resurse. Cu suportul cadrelor didactice de sprijin, circa 8500 de copii cu cerinţe educaţionale speciale au posibilitatea de a merge la şcoală. Subiectul a fost abordat în cadrul unui club de presă organizat de Alianţa ONG-urilor pentru protecţia socială a copilului şi familiei, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Organizatorii și-au propus prin intermediul acestui eveniment să aducă în atenție dreptul fiecărui copil la o educație de calitate, gradul de pregătire a infrastructurii și a cadrelor didactice pentru realizarea educației incluzive. În același timp, organizatorii și-au propus promovarea bunelor practici a unor instituții. Din acest motiv, reprezentanții Ministerului Educației și a ONG-urilor de profil s-au întâlnit la Liceul teoretic din Costești, Ialoveni, instituție cunoscută drept model de implementare a educației incluzive.

Primele progrese au fost obținute încă din cel de-al doilea an de activitate al Centrului de Resurse din cadrul instituției, atunci când doi copii cu cerințe educaționale speciale au susținut cu succes examenele pentru treapta primară. Alți zece copii urmează să susțină examenele primăvara viitoare, afirmă directorul Liceului, Svetlana Bortă.

Șefa Serviciului de asistență psihopedagogică Ialoveni, Ludmila Vârtosu, susține că progresele din ultimii ani sunt apreciabile, dar deocamdată insuficiente.

Succesul incluziunii acestor copii depinde de cadrele didactice, manageri școlari, părinți și întreaga comunitate, susține directorul Centrului republican de asistență psihopedagogică, Virginia Rusnac.

Potrivit estimărilor, la nivel național, în cadrul instituțiilor de învățământ sunt deschise 600 de Centre de Resurse. Educația incluzivă este susținută de 600 de cadre didactice care se ocupă de cei 8500 de copii, evaluați și incluși de autorități în categoria copiilor cu cerințe educaționale speciale.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

reforma , educatie , învăţămînt , copii , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1469
Populația:
693 locuitori

Bălcăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Bălcăuţi şi Bocicăuţi. Satul se află la o distanţă de 17 km de oraşul Briceni, la 28 km de staţia calea ferată Ocniţa şi la 215 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 693 de oameni. Prima atestare documentară a satului Bălcăuţi datează din ianuarie 1469, cînd Ştefan cel Mare întărea lui Dima clucer jumătate din sat.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.