Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
19 mai 2020, 12:00 Diaspora moldovenească views 4021
Un moldovean stabilit la Lisabona a cîştigat titlul de cel mai iscusit florist al Portugaliei
19 mai 2020, 12:00 Diaspora moldovenească views 4021

Un moldovean stabilit la Lisabona a cîştigat titlul de cel mai iscusit florist al Portugaliei

Un moldovean stabilit la Lisabona a cîştigat de mai multe ori cu titlul de Cel mai iscusit florist al Portugaliei.

El a emigrat în urmă cu 19 ani şi de atunci a muncit din greu pentru a-şi împlini un vis. Şi a reuşit, transmite tvrmoldova.md.

Anul trecut, floristul şi-a deschis propriul atelier de creaţie, iar toţi cei care îi calcă pragul sînt impresionaţi de compoziţiile unice create de el.

Lisabona a devenit a doua casă pentru basarabeanul Ion Rotaru, originar din Teleneşti. De aproape două decenii de cînd a emigrat, a munci în diferite domenii, dar pasiunea pentru flori l-a ajutat să-şi construiască propria afacere.

„Cînd am venit în Europa nu am avut scopul de a rămîne, dar văzînd diferenţa nivelului de trai pe care-l au europenii, a fost un impuls de a rămîne aici în Europa, de a-mi încerca norocul, să-mi realizez visele, să mă realizez ca persoană”, a spus Ion Rotaru.

Prin multă muncă şi cu ceva experienţă acumulată, Ion Rotaru a reuşit să-şi deschidă propriul atelier chiar în centrul istoric al Lisabonei.

„Nu a fost uşor cînd am venit în Portugalia, deşi am venit legal, am avut o viză de sportiv- turistic”, a precizat Ion Rotaru.

Floristul Ion Rotaru participă la numeroase campionate în domeniu şi de cîteva ori a luat titlul de Cel mai iscusit Florist al Portugaliei. Pandemia de coronavirus l-a pus în faţa unei noi provocări.

„Dacă înainte făceam evenimente, acum evenimentele, din păcate, sînt oprite. Trebuie să mă adaptez deja într-un alt format, dar oricum nu lăsăm mîinile jos”, a spus Ion Rotaru.

Chiar dacă Portugalia este ţara în care îşi trăieşte visul, Ion Rotaru nu-şi uită locul de baştină.

„Îmi doresc ca şi în republica noastră, pentru ai noştri, pentru generaţia tînără să aibă un viitor mai prosper, să nu fie obligaţi să plece de acasă. Aş dori să intre şi Republica Moldova în comunitatea europeană”, a declarat Ion Rotaru.

Sursa: tvrmoldova.md

Cuvinte cheie:

diaspora , Portugalia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1918
Populația:
344 locuitori

Bobocica este un sat din cadrul comunei Enichioi, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Cantemir și la 127 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 344 locuitori. Satul Bobocica a fost înființat în anul 1918.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.