Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 aprilie 2020, 11:20 Diaspora moldovenească views 3501
Zeci de moldoveni, blocați în Polonia. De ce nu sînt lăsați să treacă
24 aprilie 2020, 11:20 Diaspora moldovenească views 3501

Zeci de moldoveni, blocați în Polonia. De ce nu sînt lăsați să treacă

Un grup de circa 20 de cetățeni moldoveni au rămas blocați în Polonia, la cîțiva kilometri de frontiera cu Ucraina. Aceștia vor să se întoarcă acasă, dar spun că grănicerii ucraineni nu le permit să treacă granița. Oamenii stau în aer liber, într-o parcare, spun că sînt disperați și nu știu la cine să apeleze, or, la numerele de telefon ale Ambasadei Republicii Moldova în Polonia nu răspunde nimeni de cîteva ore, scrie tv8.

„Suntem într-o situație critică, la graniță, iar Ucraina zice că nu ne permite pentru că nu este coridorul verde. Nu pot să înțeleg, autoritățile din Republica Moldova nu se autosesizează, căci sînt persoane aici foarte multe, femei însărcinate, o grămadă de persoane care au tensiune... Au venit și ei să-și cîștige munca prin Polonia (...). Polonia permite să traversăm, nu au nicio problemă, doar că Ucraina zice că: aaaa, sînteți din Republica Moldova, nu vă primim. Nu pot să înțeleg de ce, doar noi sîntem în tranzit. ", spune unul dintre moldovenii blocați în Polonia, care a rugat să-i păstrăm anonimatul.

Bărbatul zice că sună întruna la ambasadă, dar îi răspunde robotul: „Telefonul este întotdeauna închis. Cei de la ambasadă nu intră la contact. Am sunat toată ziua, de la oră a oră", spune sursa.

Moldoveanul care spunecă grupul de conaționali stă acolo de aseară, de la ora 11: „Noi am muncit în partea de nord a Poloniei la o fabrică, de acolo o persoană intermediară, care a lucrat cu firma care ne-a adus la fabrică, ne-a spus că transportă pînă la granița dintre Polonia cu Ucraina, de acolo vor fi autocare care se deplasează spre Moldova. Dar la timpul de față nu sînt autobuze, așa că ne-a adus pînă la o parcare, la o distanță de circa zece kilometri de frontieră", mai zice bărbatul.

Muncitorii moldoveni spun că le-a expirat contractul de muncă și angajatorul i-a trimis acasă, or, din cauza pandemiei, fabrica nu mai are nevoie de angajați pentru că și volumul comenzilor s-a micșorat, așa că sînt nevoiți să se întoarcă acasă.

Sursa: tv8.md

Cuvinte cheie:

diaspora , Polonia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1552
Populația:
2318 locuitori

Vădeni este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vădeni și Dumbrăveni. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Soroca și la 145 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2318 oameni. Satul Vădeni a fost menționat documentar în anul 1552.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.