Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
02 octombrie 2018, 16:16 Diaspora moldovenească views 10893
Migranții moldoveni pot beneficia de asistență consulară din partea Ucrainei, Georgiei și Azerbaidjan (Foto, Video)
02 octombrie 2018, 16:16 Diaspora moldovenească views 10893

Migranții moldoveni pot beneficia de asistență consulară din partea Ucrainei, Georgiei și Azerbaidjan (Foto, Video)

Practicile de acordare a asistenţei juridice, legislaţia migraţională a statelor-membre, schimbul de experienţă în sfere ca protecţia datelor cu caracter personal, legalizarea documentelor dar şi multe alte subiecte în materie consulară şi migraţională au fost discutate de către delegaţiile statelor-membre GUAM în cadrul reuniunii de la Chişinău.

Participanţii la reuniune au discutat subiecte precum: acordarea asistenţei consulare cetăţenilor aflaţi în situaţii dificile, gestionarea situaţiilor de criză, riscurile migraţionale, etc. De asemenea, au fost examinate şi subiecte cu privire la cooperarea regională privind protecţia datelor cu caracter personal, recunoaşterea actelor de stare civilă, legalizarea documentelor, precum şi acordarea asistenţei juridice în procesul de documentare a cetăţenilor şi apatrizilor.

În adresarea sa către delegaţiile naţionale din Republica Azerbaidjan, Georgia şi Ucraina, secretarul de stat, Daniela Morari, a subliniat utilitatea acestui format de cooperare, inclusiv în sfera consulară: „Vedem utilitatea acestor reuniuni în identificarea problemelor pe care cu toţii le întîmpinăm în diferite sfere de activitate consulară, sunt sigură că această reuniune va permite identificarea soluţiilor comune pentru problemele existente în statele noastre şi va intensifica colaborarea şi schimbul de experienţă în beneficiul cetăţenilor din întreaga regiune".

În discursul său, Şeful Direcţiei Afaceri Consulare a MAEIE, Sergiu Odainic a subliniat: „Această cooperare în materie consulară pe platforma GUAM devine tot mai actuală în condiţiile de dezvoltare şi profesionalizare a serviciului public în acest domeniu. În cadrul consultărilor părţile au efectuat un schimb de informaţii, experienţă şi bunele practici, utilizate în materie consulară şi domeniile relevante de către funcţionarii consulari din statele membre GUAM".

Reaintim că în anul 2012, după o pauză de 13 ani, Republica Moldova a ratificat Convenţia GUAM de acordare a ajutorului reciproc în problemele consulare. Pe baza acestui document, în caz de accidente sau situaţii excepţionale, cetăţenii R. Moldova pot putea beneficia de servicii consulare din partea Ucrainei, Georgiei sau Azerbaidjanului în statele unde ţara noastră nu are reprezentanţe diplomatice și consulare (ex. Egipt, Siria, etc).

Sursa: mfa.gov.md

Cuvinte cheie:

migranți , Servicii consulare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
932 locuitori

Măgurele este un sat şi comună din raionul Ungheni. Măgurele este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Ungheni și la 98 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 932 de oameni. Satul Măgurele a fost menționat documentar în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.