Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
30 martie 2017, 11:15 Diaspora moldovenească views 44320
Moldoveanul din Legiunea franceză (Foto)
30 martie 2017, 11:15 Diaspora moldovenească views 44320

Moldoveanul din Legiunea franceză (Foto)

Nicolae Danalachi este legionarul moldovean care de un an și patru luni face parte din unitatea de elită a armatei franceze. Acesta ne-a spus cît de greu este să ajungi militar în Legiunea franceză, ce probe și teste a avut de susținut și care este motivul ce la dus departe de țară.

În fiecare an, mii de tineri din țări diferite merg în Franța, orașul Aubagne situat în districtul Bouches-du-Rhone, pentru a susține testele de înscriere în Legiunea străină, unitatea de elită a armatei franceze creată pentru voluntarii străini care doresc să satisfacă serviciul militar în folosul statului francez. Și, la fel ca alții și-a încercat capacitățile și norocul, Nicolae Danalachi, născut în sudul Moldovei, raionul Cantemir, satul Tartaul. După parcurgerea a peste 2.700 km a ajuns în Franța, pentru a-și realiza scopul, acel de a se înrola în cel mai faimos corp militar al armatei franceze.

Din 100 de persoane au fost selectate doar 20

Nicolae a aflat de existența legiunii în timp ce făcea serviciul militar la Chișinău. Avea doar 19 ani cînd a plecat în străinătate, fiind convins că Franța nu-l va dezamăgi. Ajuns acolo a trebuit să susțină mai multe probe sportive: alergat în ritm accelerat, ridicări la bară, totodată, a trecut controlul medical și a discutat cu un psiholog, primind răspuns pozitiv. Testele psiho-atitudinale, și cele de personalitate le-a trecut cu brio. „ Sînt bucuros că am fost selectat, fiindcă au venit o sută de persoane să susțină probele, dar au fost selectate doar 20, iar în cei 20 eram și eu. Au fost selectați cei mai speciali" a menționat Nicolae.

Remunerarea financiară contează

Nicolae este băiatul cel mai mare al unei familii formată din șapte membri. În țară îi duc dorul părinții, trei surori și un frate. Vine rar acasă, pentru că a semnat un contract pe un termen de cinci ani pe care îl respectă. Ca și marea majoritate a militarilor ce merg în legiune, banii au fost unul dintre motivele pentru care s-a înrolat, care sînt și un sprijin material pentru cei de acasă. Militarii sînt remunerați lunar cu cîte 1.200 de euro, iar în timp suma poate crește. Viața fiecărui militar este asigurată, iar în caz de accident soldat cu pierderea vieții, familia primește o despăgubire din partea statului francez în mărime de 50.000 de euro.

Condiția fizică nu e cea mai importantă

În cadrul legiunii sînt înrolați numai cei ce nu au probleme cu sănătatea, nu contează înălțimea sau condiția fizică. „ Ei acceptă oameni hotărîți pe care să-i formeze prin antrenamente și disciplină. Nu sînt acceptați oamenii deja formați. Eu cînd mă privesc și îmi dau seama cît de mult m-am schimbat, parcă nu îmi vine să cred". Despre programul existent în legiune, Nicolae ne-a spus că nu este foarte strict, dar există regulamente interne care trebuie respectate. „Programul de lucru e de la ora 8.00 pînă la 18.00, iar sîmbăta și duminica sînt zile libere și putem vizita împrejurimile" a adăugat Nicolae. Fiindcă se află de puțin timp în legiune și regimentul încă nu este în totalitate format nu a reușit să meargă în misiuni.

Sîntem un grup unit

În regimentul infanterie unde își satisface serviciul militar Nicolae, sînt soldați din peste 150 de țări, cu care a legat prietenii durabile. „ Toți am fost aleși să fim aici și ne înțelegem bine. Vorbim în franceză, fiindcă am facut cursuri timp de jumătate de an pentru învățarea limbii franceze. Aici unii o iau de la zero, și cei fără studii superioare, și cei care au fost doctori sau avocați toți facem același antrenament". Nicolae spune că în regimentul unde se află a întîlnit încă 15 moldoveni și nu se simte singur. În țară nu știe dacă va reveni după expirarea contractului, iar tinerilor moldoveni care doresc să se înroleze în legiune le urează succes și încredere în forțele proprii.Chiar dacă legiunea adună militari din toate colțurile lumii, toți învață ce este fraternitatea, onoarea și sacrificiul, iar cei care încalcă regulamentele sînt pedepsiți cu zile de închisoare, iar ispășirea pedepsei se face în cardul pușcăriei militare.

Legiunea străină, a fost creată în 1831 printr-un decret al regelui Ludovic–Filip al Franței, pentru a proteja coloniile franceze și a înabuși încercările de revoltă ale băștinașilor. Faimosul corp militar a rezistat în timp, supraviețuind în timpul Imperiului francez, celor trei republici, două războaie mondiale și destrămării Imperiului colonial francez. Astăzi cuprinde în jur de 7.700 de soldați veniți din toate colțurile lumii, de diferite religii și condiții sociale.

Sursa: moldnova.eu

Cuvinte cheie:

diaspora , Franta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1471
Populația:
915 locuitori

Băxani este un sat şi comună din raionul Soroca. Băxani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 17 km de oraşul Soroca și la 147 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 915 oameni. Satul Băxani a fost menționat documentar în anul 1471.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.