Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
30 ianuarie 2016, 14:15 Diaspora moldovenească views 15987
Magazin de artizanat moldovenesc în centrul Parisului (Foto)
30 ianuarie 2016, 14:15 Diaspora moldovenească views 15987

Magazin de artizanat moldovenesc în centrul Parisului (Foto)

Ne-am obișnuit cu ideea că tot mai mulți moldoveni pleacă peste hotare, întemeindu-și familii, case, cariere de succes... toate departe de Moldova, însă nu atât de departe de ochii moldovenilor. Noi, cei (încă) rămași acasă, mereu am fost interesați și mândri de tinerii plecați care inițiază lucruri frumoase, au succes și totuși, nu uită de unde au pornit.

Léa Chirinciuc este o tânără originară din raionul Ungheni, care a deschis recent un magazin de artizanat moldovenesc, tocmai în frumosul Paris al Franței. Aici, fiecare turist își poate procura lucruri care fac parte din „zestrea" Moldovei. De la opere pictate manual, ii brodate, până la butoaie, prosoape și haine tradiționale, toate pot fi găsite în magazinul „Galerie Moldave à Paris".

Povestea tinerei creatoare a început în urmă cu zece ani, când, povestește ea, prin programul „Jeune fiile au-pair" a ajuns în orașul luminilor. „Într-o zi tata îmi vorbise de o rudă stabilită la Paris, întrebându-mă dacă nu vreau să încerc să plec la ei pentru a-mi continua studiile. Nu a fost să vin în anul acela, soarta aducându-mă aici după doi ani. Împreună cu tânăra familie de francezi la care eram cazată, am călătorit și descoperit tot ce este mai frumos. Sincer vorbind, am avut o primire călduroasă din partea acestei familii, ei învățându-mă foarte multe lucruri bune."

După stabilire și descoperirea „pe scurt" a orașului parizian, Léa s-a integrat la o școală pentru străini, unde studia limba franceză, acolo având colegi din toate colțurile lumii. Odată cu trecerea timpului însă, tânăra și-a dorit să facă ceva mai mult, să creeze, să muncească sau, mai bine zis, să creeze muncind, astfel îmbinând utilul cu plăcutul. „Mi-am dorit să creez ceva de suflet, să aduc copilului din mine o parte din Moldovioara mea, astfel, să arătăm și copiilor noștri unde ne-am născut, să cunoască și ei mirosul lutului, broderia de pe prosop, trandafirul de pe covor... să citească și ei poveștile cu care am crescut noi și să plece, imaginar, la scăldat sau la furat cireșe. Totodată, îmi doream ca lucrurile meșterilor din țara mea să fie apreciate pe piața franceză. În fond, ce altceva puteam iniția decât o galerie cu lucruri artizanale din Moldova... Nu am stat mult pe gânduri. Mi-am luat o mini vacanță, bilet de avion și, după șapte ani de dor de casă, am revenit în țară. Colindând Moldova, am intrat în casele oamenilor care creează lucruri frumoase. Astfel, am luat cu mine prosoapele, portul popular, covorul moldovenesc, adunându-le pe toate la Galerie Moldave à Paris, care a luat viață pe 11 septembrie 2014."

După mai bine de un an de la inaugurare, Léa povestește cu emoție și mândrie despre evoluția magazinului. „În urmă cu un an am ajuns să colaborez cu o domnișoară care promovează creatorii din România. Conducem împreună primul butic din Franța cu lucrări ale meșterilor români și moldoveni. Acesta se află pe una dintre cele mai vizitate străzi din centrul Parisului, situându-se lângă alte magazine ale unor creatori faimoși. Turiști din toată lumea vin în acest cartier pentru a găsi lucruri originale, deosebite și unice. Totodată, colaborez cu meșteri de acasă, precum Ludmila Cirpala – prosoape, Gheorghe Miron – butoaie din stejar, Irina Madan – picturi îmbrăcate, Alina Bradu – port popular, Victoria Cojocaru – ii, rochii, cămeși, Ana Popova – bijuterii, Natalia Sava – ii brodate, Petru Cucu – lucrări din piele și accesorii, Mallena Studio – haine stilizate, Artizana Grup – cipici din piele, Cotoman Parascovia – lăicere și covoare țesute la război, Ludmila Logvinenko – accesorii și bijuterii din lână topită, Oxana Munteanu – haine din catifea, pălării și accesorii, Marina Sochirca – bijuterii din lut și ceramică, dar și cu cei de la Casa de modă Raquette. La fel, săptămânal livrăm ceramică de la Ungheni."

Întrebată despre cumpărători, protagonista afacerii ne-a declarat că la unele târguri cei mai interesați sunt românii. Totuși, la evenimentele cu plăcinte și vin moldovenesc, primii cumpărători sunt cetățenii francezi, aceștia salutând ideea de a aduce artizanatul, portul popular și creațiile moldovenești.

Succesul afacerii pariziene se pare că nu este nici pe aproape cel râvnit, antreprenorii având planuri mari de viitor. „O astfel de întreprindere este unica în statul francez, iar asta ne face să fim la limita perfecțiunii. Anul care a trecut a fost unul plin de schimbări și planuri îndrăznețe de viitor. Familia mea se ocupă de o afacere asemănătoare în Italia, deci, sperăm să ne extindem în cât mai multe orașe. Încă nu ne-am gândit la o revenire acasă, însă dacă va fi, fapt ce nu este exclus, vom aduce o parte din Paris cu noi."

„Indiferent unde ne-am afla, important este să ne iubim portul, țara, limba, neamul și să nu ne fie rușine să spunem că suntem basarabeni, iar voi, tinerii, oriunde ați fi pe pământ, creați, încercați, izbutiți și nu vă fie frică de provocări", ne îndeamnă Léa.

Până pe 25 februarie curent, Galerie Moldave à Paris poate fi găsită pe strada 46, rue du Roi de Sicile, Paris, France, iar asta pentru că proprietarii sunt în căutarea unui alt loc unde să fie amplasată aceasta. Aici puteți găsi pagina de Facebook a magazinului.

Sursa: diez.md

Cuvinte cheie:

diaspora , Paris , artizanat , magazin

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1948
Populația:
1199 locuitori

Găleştii Noi este un sat din cadrul comunei Găleşti, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Strășeni și la 43 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1199 de oameni. Satul Găleștii Noi a fost înființat în 1948.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.