Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
14 ianuarie 2016, 10:24 Diaspora moldovenească views 12946
Colinde şi colaci împletiţi cu dor de casă (Foto)
14 ianuarie 2016, 10:24 Diaspora moldovenească views 12946

Colinde şi colaci împletiţi cu dor de casă (Foto)

Sărbătorile de iarnă au fost un motiv de întrunire şi pentru conaţionalii noştri din Portugalia. Colinde, urături au răsunat la „Sărbătoarea fulgilor de nea" organizată de Asociaţia culturală a imigranţilor moldoveni „Mioriţa" din oraşul portughez Bariero.

Solicitată de TRM.MD, Rodica Gherasim, președinta Asociației „Miorița" a menționat că la eveniment au fost prezenți atât copii, cât și maturi originari din Republica Moldova, România și Portugalia.

„Părinții s-au simțit ca în copilărie, cu iernile pline de zăpadă, cu pom de Crăciun, cu sunetul clopoțeilor. Au răsunat apoi colinzi ale grupului de femei și ale grupului de bărbați ale asociației. Nu a lipsit nici tradiționala urătură „Bădița Traian", culeasă din folclorul autentic. Iar gazda le-a dat colacul binemeritat, așa cum dictează tradiția strămoșească", a remarcat Rodica Gherasim.

Iar pentru ca atmosfera să fie una autentică, chiar și colăceii dăruiți copiilor au fost împletiți cu mult drag de Eudochia Gherasim, profesoară de clasele primare din Ungheni, cu o experiență pedagogică de mai bine de 40 de ani.

„Când e vremea colindelor și a urăturilor, când se aud clopoței în îndepărtata țară, singura hrană sufletească este tradiția adevărată, care trebuie păstrată cu sfințenie și dăruită copiilor, descendenților moldovenilor care sunt născuți pe alte meleaguri, dar care trebuie să-și cunoască rădăcinile și să nu lase să se stingă focul din vatră", a explicat președinta Asociației „Miorița".

Sărbătoarea a primit binecuvântarea părintelui Oleg Chiaburu de la Parohia „Sfântul Andrei" din orașul portughez Setubal. Preotul a dăruit și tradiționalul colac și vinul sfințit.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

colinde , Portugalia , diaspora , sarbatoare , iarna

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1723
Populația:
1569 locuitori

Cupcui este un sat şi comună din raionul Leova. Cupcui este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Leova și la 91 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1569 de oameni. Satul Cupcui a fost menționat documentar în anul 1723.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.