Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
23 septembrie 2015, 10:18 Gustul bucatelor moldovenești în străinătate views 13365
Cum promovează tinerii din diasporă tradițiile și obiceiurile moldovenești (Foto)
23 septembrie 2015, 10:18 Gustul bucatelor moldovenești în străinătate views 13365

Cum promovează tinerii din diasporă tradițiile și obiceiurile moldovenești (Foto)

De-a lungul istoriei, tradițiile și obiceiurile moldovenești sînt considerate cartea de vizită a Republicii Moldova. Moștenite din moși-strămoși, valoarea lor a devenit incontestabilă, astfel încît, astăzi, ele sînt păstrate cu sfințenie de moldovenii de pretutindeni.

Nicoletta Louennous, Italia

„Deși sîntem departe de casă, în Nordul Italiei, provincia Treviso, familia noastră păstrează tradițiile moldovenesti . De Crăciun și Revelion,colindăm și urăm prietenii noștri din diasporă, iar de Paște sfințim cozonacii la Biserica Ortodoxă din Assolo. Primăvara dăruim prietenilor, colegilor de școală, profesorilor mărțișoare și le povestim

Legenda Mărțișorului. Ei sînt profund impresionați de frumusețea tradițiilor noastre.

În trecut (2010) am participat la Festivalul Portului Popular, prezentînd costumul tradițional moldovenesc și în 2014 la Sărbătoarea Popoarelor din Padova unde am cîntat, recitat și dansat hora. În familia noastră, tradițiile moldovenești sînt păstrate cu sfințenie!"

Ana Bojic, Rusia

„Poporul nostru este bogat în tradiții și obiceiuri care consolidează naţiunea şi contribuie la identificarea noastră națională. Una dintre cele mai importante și mai frumoase sărbători ale creștinătății este Sfintele Paște care. În ajunul acestei sărbători, împreună cu mama vopsim ouă roșii, coacem cozonac și miel. În Noaptea Învierii cu toții mergem la biserică să sfințim aceste bunătăți și să luăm lumina, simbolul păcii și al prosperității din familie. În dimineața următoare, conform tradiței, ne spălăm pe față cu un ou roșu și unul alb, după care întreaga familie se așează la masa de sărbătoare."

Monica Derivolcov, Germania

„Chiar dacă locuiesc în Germania de ceva timp, familia mea încă mai sărbătorește și păstrează tradițiile moldovenești. De 1 Martie, confecționăm mărțișoare și le dăruim cu mult respect prietenilor noștri, povestindu-le despre frumosul obicei de a atârna un mărțișo într-un pom pentru ca să aducă mult belșug în casele noastre!"

Mădălina Alicia, Portugalia

„În luna cînd sîntem ninși de colinzi ,urături și alte tradiții de iarnă în cadrul Asociației „Miorița" din Italia, înființată de familia mea, a fost lansat Clubul literar-dramatic "Moștenitorii". S-a prezentat în premieră spectacolul "Povestea Crăciunului" , iar scopul său a fostcultivarea valorilor naționale și promovarea tradițiilor, datinilor și obiceiurilor moldovenești."

„În primăvara anului 2015, am organizat o frumoasă sărbătoare dedicată Primăverii, Mărţişorului și Mamei cu genericul "Sfîntă ni- i casa". Am avut casa plină de oaspeți care s-au delectat ziua cu cîntece, poezii, dansuri populare, teatru de păpuşi, iar în semn de recunoștință le-am dăruit mărțișoare confecționate de noi! Sărbătoarea, după cum au accentuat cei prezenţi, a fost un adevărat Festival Internațional!"

Andrei Grigoriță, Italia

„Fiind reprezentatul Rep. Moldova în cadrul diasporei din Italia, încerc să promovez valorile moldovenești prin Ansamblul de Dansuri Populare „Dacia". Respect toate obiceiurile creștine și sărbătorile naționale deoarece aceasta este misiunea tuturor patrioților și a celor situați peste hotare."

Felicia Zgărdan, Portugalia

„Moldova este prezentă mereu în viața noastră zi de zi. La școală, prezentăm filme despre plaiurile mioritice și valorile naționale, tricolorul, orașele și satele din Moldova. Purtăm haine naționale cu mare mîndrie. La lecțiile de educație fizică îi învățăm pe colegi să danseze hora. Participăm la concursurile gastronomice din Portugalia cu bucate tradiționale. Cînd vin artiștii moldoveni, încercăm să promovăm muzica și dansurile populare în rîndul portughezilor."

Sursa: voceatinerilor.md

Cuvinte cheie:

istoria , tradiții , Obicei , moldovenii , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1620
Populația:
12858 mii locuitori

Cimişlia este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Cimişlia. Amplasat pe malurile rului Cogîlnic, oraşul Cimişlia este situat la o distanţă de 68 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 12858 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii Cimişlia datează din 1620. Datorită conlocuirii cu tătarii, denumirea localităţii a luat forma “Cimişlia” – denumirea tribului tătăresc ciumecili, care avea ca semn distinctiv o figură în formă de căuş. În timp, ciumecicili s-a transformat în Cimişlia.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.