Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
04 iulie 2015, 11:05 Diaspora moldovenească views 9603
Italia nu vrea să achite pensiile cetățenilor moldoveni
04 iulie 2015, 11:05 Diaspora moldovenească views 9603

Italia nu vrea să achite pensiile cetățenilor moldoveni

Italia, deocamdată, nu este pregătită să discute cu Moldova semnarea unui acord în domeniul protecției sociale, ce ar garanta plata pensiilor și îndemnizațiilor cetățenilor moldoveni care muncesc legal în această țară și efectuează plăți în bugetul italian, relatează NOI.md.

Acest fapt a fost relevat de către reprezentanții Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei al Moldovei în cadrul discutării în Parlament a proiectului de lege privind ratificarea unui acord analogic semnat de Moldova cu Lituania și răspunzînd la întrebările deputaților privind perspectivele încheierii unui document similar cu Italia, unde muncește legal un număr mare de cetățeni moldoveni.

După cum s-a menționat, reprezentanții Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei al Moldovei au întreprins numeroase încercări de a coordona cu partea italiană semnarea unui acord în domeniul protecției sociale, au susținut consultări preliminare, în cadrul cărora s-a vorbit că Italia nu este pregătită să discute acordul cu Moldova din cauza cheltuielilor mari pentru realizarea lui.

Reprezentanții Ministerului Muncii au menționat că vor continua și pe viitor dialogul și vor promova ideea semnării cu Italia a Acordului în domeniul protecției sociale. Acest document le-ar garanta cetățenilor Moldovei care muncesc legitim în Italia primirea pensiilor și ajutoarelor sociale. Acordurile-cadru semnate de Moldova cu 11 țări ale UE prevăd că fiecare stat-participant al Acordului va achita o parte a pensiei prevăzute pentru perioada de muncă pe teritoriul ei și o va transfera beneficiarului în țara de ședere a acestuia. Documentele au menirea să asigure protecția socială a migranților și altor cetățeni care în diferite perioade au muncit pe teritoriul acestor state.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

Italia , moldovenii , acord , pensie , indemnizatii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1886
Populația:
227 locuitori

Taraclia este un sat din cadrul comunei Sadîc, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 54 km de orașul Cantemir și la 126 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 227 de oameni. Satul Taraclia a fost menționat documentar în anul 1886.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.