Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
02 octombrie 2017, 17:55 Natura şi turismul views 35468
02 octombrie 2017, 17:55 Natura şi turismul views 35468

Movila Măgurii – potențial obiectiv turistic


Foto: trm.md

Uitată de lume şi plină de enigme, se înalţă la hotarul raioanelor Ungheni şi Făleşti. Satul Movila Măgurii, cu o altitudine de 388 de metri, este a doua după înălţime din Republica Moldova, după Dealul Bălăneşti.

Oamenii de prin părţile locului spun că Movila Măgurii merită se devină o importantă destinaţie turistică, relatează trm.md.

Un vînt tăios de toamnă făcea dificil urcuşul spre Movila Măgurii. Cîţiva oameni inimoşi din partea locului ne-au ajutat să cucerim înălţimea. Odată ajunşi sus am avut parte de o privelişte uimitoare. Se bucurau de ea şi alţi doi drumeţi.

Turistul din Belarus, Valerii Apanasic, a rămas uimit de priveliştea de aici. „Este atît de frumos, încît nu am cuvinte să descriu tot ce simt. În Belarus nu am văzut aşa frumuseţe".

În perioada postbelică, pe Movila Măgurii a fost înălţată o Sfîntă Cruce, iar legendele despre Movilă sînt foarte diferite.
"Pe vremea turcilor, se construiau puncte de orientare şi de transmisiune a semnalelor de atac sau contraatac a duşmanului, de aceea, se făceau pe un deal înalt. Savanţii spun că sînt morminte de demult. Legende sînt mai multe, se spune că sub aceste movile se găsesc cimitire ale oamenilor de milioane de ani în urmă", a mărturisit unul dintre localnici.

Unii spun că au auzit de la bătrîni că turcii au ascuns aici aur şi chiar ne-au arătat locul unde oamenii au săpat să descopere comoara. "Aur turcesc, ei l-au blestemat şi noi nu putem să-l luăm".

Acum un deceniu, autorităţile vorbea despre deschiderea unui traseu turistic spre Movila Măgurii, dar deocamdată nu s-a întreprins acţiuni în acest sens.

Sursa: www.trm.md

Cuvinte cheie:

Moldova , turism , natura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1967
Populația:
704 locuitori

Piatra Albă este un sat din cadrul comunei Mileştii Mici, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Ialoveni și la 19 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 704 oameni. Satul Piatra Albă a fost înființat în anul 1967.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.