Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
28 octombrie 2023, 15:00 Natura şi turismul views 24175
28 octombrie 2023, 15:00 Natura şi turismul views 24175

Mănăstirea Cosăuți

Mănăstirea Cosăuți se află la distanța de 170 km de Chișinău. A fost înființată în anul 1994 de către parohul satului Cosăuți, Ieronim Palii. Acesta a construit o biserică cu hramul Adormirii Maicii Domnului, după un proiect pus la dispoziției de Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Construcția bisericii s-a terminat  în anul 1999, fiind ridicate apoi și un corp de chilii cu trapeza.

Mănăstirea este situată la circa 5 km de Cosăuți, în apropierea locului numit “la Pristol”. Aici, în urmă cu 170 de ani s-a aflat o mănăstire de călugări cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, întemeiata în anul 1729 de doi călugări, Pavel și Gavriil. Mănăstirea a decăzut, astfel încît în anul 1833, a fost închisă. Averea, precum și arhiva ei au fost transmise mănăstirii Călărășeuca. La începutul secolului al XX-lea vechea mănăstire a fost distrusă de un cutremur şi de alunecări de teren, s-a păstrat numai o parte a cimitirului mănăstiresc. Pe locul bisericii a rămas un mic paraclis, unde pelerinii aprind lumînări și se închină. Alături de mănăstire se află un pavilion cu un izvor de apă minerală.

Actualmente, la mănăstirea Cosăuţi vin numeroşi credincioşi, călători şi turişti care işi alină sufletul şi găsesc aici clipe de înălţare.

Cuvinte cheie:

manastire , turism , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
1125 locuitori

Risipeni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Risipeni și Bocşa. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Fălești și la 142 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1125 de oameni. Satul Risipeni a fost menționat documentar în anul 1598.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.