Cosăuţi este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cosăuţi și Iorjniţa. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Soroca și la 165 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2729 de oameni. Satul Cosăuți a fost menționat documentar în anul 1517.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
111
- Rubrica vizitatorilor-autori 111
- Emisiuni 111
- Copiilor 111
- Cultura 111
- Bucătăria 111
- Localitaţile Moldovei și diasporei 111
- Umor 111
- Caleidoscop 111
- Muzica 111
- Crezul 111
- Noi, moldovenii 111
- Diaspora moldovenească 111
- Dicţionarul 111
- Istoria 111
- Natura şi turismul 111
- Moldografia 111
- Localităţile Republicii Moldova 111
- Personalități 111
- Realitatea moldovenească 111
- Sănătate 111
- Sport 111

-
Răutul (Slideshow)
-
Traversînd valea rîului Camenca (Foto)
-
Porţiunea malului abrupt al Nistrului - un monument ine…
Sâ, 16 ianuarie, 2021, 11:00
1319 Vizualizări
Mafia lemnului în R.Moldova nu este de azi sau de ieri, dar de ani buni – declarație
![]() |
Moldova are nevoie de o strategie națională de apărare a fondului forestier care să prevadă măsuri mai drastice îndreptate împotriva defrișărilor ilegale și businessului cu masa lemnoasă.
De această părere este președintele Fundației pentru Dezvoltare Ecologică Ecodava, Igor Sîrbu, care a relatat pentru Noi.md că problema defrișărilor ilegale în pădurile din țară persistă de ani buni, iar consecințele grave ale abuzurilor comise le vom resimți încă mult timp. Comentînd declarațiile deputatul Radu Marian, precum că doar anul 2019, s-au tăiat ilegal cel puțin 192.000 metri cubi de lemn, echivalentul suprafeței sectorului Rîșcani din capitală, activistul civic a menționat că astfel de ilegalități se produc sub protectoratul funcționarilor publici și a politicienilor.
"Mafia lemnului în pădurile din R.Moldova nu este de astăzi, dar de ani buni. Cel mai mare dezmăț a avut loc în perioada anilor 2008 - 2018 , cînd Ministerului Mediului împreună cu Moldsilva și Inspecția Ecologică erau complici la defrișările ilegale, așa era situația din partid la momentul dat. Toți șefii instituțiilor responsabile de monitorizarea acestui proces erau din același partid. Inclusiv în Chișinău s-au comis astfel de ilegalități, unde cu toții cunoaștem că au fost înstrăinate multe terenuri din zonele verzi pentru contrucții. În mare porte companiile de construcții fiind protejate de funcționarii publici și politicieni, membri de partid, colegi inclusiv a dlui raportor Radu Marian. Pe lîngă asta, și pădurarii nu o singură dată au dat de știre că oamenii de la sate taie copaci în mod abuziv", a relatat Sîrbu.
Activistul spune că spre regret monitorizarea defrișărilor neautorizate în pădurile din țară este un proces complicat și din cauza echipării deficitare a pădurarilor. "Pădurarii trebuie cumva să fie echipați, dotați cu arme, echipament și automobile ca să poată face raiduroile în păduri și ține situația sub control", spune Sîrbu.
El propune ca pedepsele pentru tăierilor ilegale să fie inăsprite, iar controlul asupra instituțiilor responsabile de gestionarea fondului forestier să fie intensificat.
"Ar trebui înăsprită pedeapsa pentru cei care taie pădurea nejustificat: și pentru cetățeni, și pentru șefi de instituții. Toate aceste măsuri pot fi adoptate în cadrul unei strategii naționale de apărare a fondului forestier, la nivel de stat, unde să fie implicate toate organele și agențiile responsabile de domeniu. O altă măsură ar fi identificarea terenurilor agricole degradate și potențial poluate, terenurile despădurite în urma defrișărilor ilegale care pot face obiectul unor noi împăduriri. E nevoie de un program național de împădurire masivă a tuturor terenurilor posibile din această categorie. În 2020 a fost inițiat un astfel de proiect. Doar în capitală, la inițiativa primarului, au fost plantați 100 de mii de pomi în diferite zone ale orașului", mai afirmă Igor Sîrbu.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Sursa:

5 minute de levănțică
Important pentru moldovenii care planifică o călătorie în România
Pe lacurile zonei ecologice VioPark au apărut mai multe lebede (FOTO) ©
Site-ul www.moldovenii.md sărbătorește cea de-a zecea aniversare
Dermatologul #AskViorica recomandă: secretele unui ten perfect ©
Dermatologul #AskViorica recomandă: secretele unui ten perfect ©
- Urmașii lui Ștefan au desfășurat o acțiune ecologică în capitală
- 5 minute de levănțică
- Pe lacurile zonei ecologice VioPark au apărut mai multe lebede (FOTO) ©
- Cum să obții o roadă bogată de roșii
- Exerciții care previn îmbătrînirea organismului
- Site-ul www.moldovenii .md sărbătorește cea de-a zecea aniversare



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)