Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
26 august 2020, 14:00 Resurse acvatice views 4363
Opinie:
26 august 2020, 14:00 Resurse acvatice views 4363

Opinie: "Codreanu nu are dreptate, referindu-se la lipsa controlului asupra lacurilor"

Fostul primar interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, nu are dreptate spunînd că majoritatea lacurilor nu au parte de control strict și atenție din partea statului.

Această opinie a fost exprimată de reprezentanții proprietarilor lacurilor pentru portalul Noi.md, considerînd că Ruslan Codreanu exagerează în expunerile sale, atacînd chiriașii, precum și proprietarii de lacuri, declarînd că rîurile și lacurile din Republica Moldova se usucă și se transformă în deșert, iar autoritățile au o atitudine iresponsabilă față de această problemă, care se agravează cu fiecare an.

În special, după cum a menționat într-o discuție cu reporterul Noi.md directorul întreprinderii Piscicola Ivancea SRL, consilier al Consiliului local al comunei Ivancea, raionul Orhei, Victor Marahovschi, lacurile printre piscicultori și antreprenori – este un proiect pe termen lung, de multe ori legat de turism și reproducere și un anumit mod de a cîștiga și de a crea locuri de muncă.

"El le oferă un anumit statut. Și nu am văzut nici un proprietar de lac sau chiriaș care să aibă o atitudine neglijentă față de el. Nu am văzut dintre cei care ar strica ceva cu mîinile lor și ar face ceva rău lacurilor... Faptul că lacurile se usucă, acest lucru a început cu mult timp în urmă. În fiecare an, există riscuri că lacurile nu se vor umple sau, dimpotrivă, vor exista inundații mici și atunci apa va coborî. Adică, ca și în agricultură, lacul la fel depinde de vreme", a spus Victor Marahovschi.

Proprietarii și chiriașii lacurilor au grijă de ele pentru simplul motiv că doritori de a închiria un lac foarte mulți, există cîte 15-20 de persoane care doresc să închirieze un lac și acești oameni vor găsi orice defect în activitatea chiriașului doar pentru a încerca să ia lacul de la el. El a menționat că o mulțime de astfel de "binevoitori" are și el, care au scris adesea despre poluarea lacului. Din acest motiv, apoi s-au organizat controale suplimentare, care au arătat că la întreprindere totul este bine, curat și normal.

"Dar oamenii caută mereu motive pentru a lua lacurile. În general, este imposibil să închiriezi un lac, fără a organiza oficial o licitație, fără a fi publicat rezultatul în Monitorul Oficial. O astfel de situație este absurdă. Dacă ar fi existat cel puțin un astfel de lac, s-ar fi ridicat demult o mare gălăgie", a subliniat Victor Marahovschi.

Nimeni nu va merge la astfel de infracțiuni pentru a polua lacurile sau pentru a nu plăti chiria. Orice arendare de lac trece prin licitație.

Comentînd declarațiile lui Ruslan Codreanu, despre lipsa unui control riguros a lacurilor din partea statului, directorul Piscicola Ivancea SRL a menționat că întreprinderea sa piscicolă are parte anual de numeroase controale și verificări din partea serviciilor de mediu, sanitare și fiscale. Au loc atît controale planificate, cât și inopinate. Întreprinderea efectuează în mod regulat analiza apei și a peștelui. Pentru vînzarea peștelui, întreprinderea trebuie să prezinte întreaga istorie a reproducerii sale, să demonstreze de unde a venit și cum a ajuns pe tejghea, deci trebuie să existe toate documentele posibile, certificate de sănătate veterinară a peștelui, facturi etc. Verificări sînt efectuate la fiecare etapă, iar orice lacune sînt posibile, deoarece imediat vor apărea probleme, sancțiuni din partea structurilor juridice etc.

"De aceea, este imposibil să deții un lac ilegal, este imposibil să-l păstrezi murdar, este imposibil să vinzi ilegal producția. Este ireal. Poate cu 15-20 de ani în urmă acest lucru era posibil, dar astăzi este ireal", a subliniat Victor Marahovschi.

La rândul său, directorul gospodăriei piscicole din s. Gura-Bîcului, Oleg Andronic, într-o discuție cu reporterul Noi.md, de asemenea, și-a exprimat dezacordul privind afirmațiile fostului primar interimar al capitalei Ruslan Codreanu, considerînd că acesta nu are dreptate, susținînd că o mare parte din lacuri nu au un control strict și atenție din partea statului, și din cauza indiferenței universale acestea se usucă și se transformă în deșert. Oleg Andronic a subliniat că lacurile reprezintă o mică afacere pentru proprietarii lor, în interesul cărora este ca acestea să fie întotdeauna curate, în stare bună, să crească și să vîndă pește și în interesul lor este ca lacurile să nu se usuce. Iar activitatea acestor întreprinderi este monitorizată permanent de autorități prin numeroase controale din partea diferitor organe competente.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ruslan Codreanu , lacuri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1821
Populația:
470 locuitori

Saca este un sat din cadrul comunei Ghelăuza, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Strășeni și la 28 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 470 de oameni. Satul Saca a fost menționat documentar în anul 1821.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.