Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
06 mai 2020, 15:10 Resurse acvatice views 6662
Amploarea catastrofei ecologice de pe rîul Ichel este din nou în centrul atenției societății (Video)
06 mai 2020, 15:10 Resurse acvatice views 6662

Amploarea catastrofei ecologice de pe rîul Ichel este din nou în centrul atenției societății (Video)

Autorul canalului "Взял и Поехал", Vladimir Karmanov, a vizitat cea mai frumoasă vale din apropierea Chișinăului și rîul Ichel, cîndva curat, cu apă limpede de izvor.

El a fost neplăcut surprins de faptul că valea a fost transformată într-un șanț plin de gunoi, iar rîul în general este blocat și este acum compus în totalitate dintr-o substanță urît mirositoare, care curge din canalizare.

Aceste fecale necurățate ajung în Nistru, din care beau apă milioane de oameni, inclusiv întregul oraș Odessa. Toate acestea în noua ediție "Взял и Поехал", care poate fi deja vizualizat pe canal, transmite ipoehal.ru

E de menționat că Fundația pentru Dezvoltare Ecologică EcoDava a declarat în repetate rînduri că problema reală constă în faptul că toate localitățile situate pe rîul Ichel își varsă în el apele menajere. Situația este aceeași la toate rîurile din Moldova, inclusiv rîurile Bîc și Nistru.

Anterior, Fundația pentru Dezvoltare Ecologică EcoDava a făcut un apel către organele de mediu să se întîlnească urgent și să găsească o soluție pentru oprirea poluării rîurilor și bazinelor acvatice din Republica Moldova.

Potrivit președintelui Fundației EcoDava, Igor Sîrbu, acum ca niciodată legile trebuie să fie funcționale, iar cei care "preferă" să arunce deșeurile direct în rîuri trebuie pedepsiți.

"Ne adresăm ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Dl Ion Perju, șefului Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Gheorghe Manjeru, directorului Agenției Apele Moldovei, Andrei Antonevici. Trebuie urgent de creat o comisie care să poată opri poluarea rîurilor și a bazinelor acvatice.

Este strict necesar de elaborat o strategie care să asigure funcționarea legilor privind protecția mediului, iar vinovații trebuie trași la răspundere în conformitate cu legislația în vigoare. Mai mult decît atît, este necesar de calculat daunele aduse mediului pe parcursul întregii perioade de poluare", se menționează în comunicatul publicat de Fundația EcoDava.

Rîul Ichel izvorăște în apropierea satului SineștiRaionul Ungheni, și se revarsă în Nistru, lîngă satul Coșernița, raionul Criuleni. Lungimea rîului este de 101 km, iar suprafața bazinului hidrografic este de 814 km2.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

riuri , resurse acvatice , catastrofe

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
719 locuitori

Codrenii Noi este un sat din cadrul comunei Frasin, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Dondușeni și la 209 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 719 locuitori. Satul Codrenii Noi a fost înființat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.