Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
22 martie 2020, 14:30 Natura şi turismul views 3159
Cît supraviețuiesc piesele Lego în ocean
22 martie 2020, 14:30 Natura şi turismul views 3159

Cît supraviețuiesc piesele Lego în ocean

Putem bănui că popularele piese de Lego rezistă bine trecerii timpului și contribuie la poluarea Pămîntului. Însă un studiu recent a arătat că acestea pot rezistă în ocean chiar mai bine de un mileniu.

Se estimează că circa 440 de miliarde de piese de Lego au fost fabricate de cînd compania daneză a început producția, în 1949.

În urmă cu aproape 30 de ani, un container în care se aflau milioane de piese de Lego a ajuns în apă. De atunci, piese de Lego continuă să fie aduse la mal pe plajele din sud-vestul Angliei, arată IFL Science.

Oamenii de știință de la Universitatea Plymouth au vrut să afle cît rezistă astfel de piese în mediul marin. Au colectat 50 de piese, le-au curățat și apoi le-au cîntărit și măsurat, comparîndu-le cu piese similare, dar care nu luaseră contact cu apă. Pieselor găsite li s-a estimat inclusiv vîrstă.

După cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Environmental Pollution, a devenit clar că piesele au fost afectate de mediul în care stătuseră. Însă, chiar și așa, oamenii de știință au ajuns la concluzia că, dacă ar fi rămas în mediul marin, fiecare piesă ar fi putut rezistă încă 100 - 1.300 de ani.

"Durabilitatea pieselor ne-a surprins pînă și pe noi", a declarat dr. Andrew Turner, unul dintre oamenii de știință implicați în studiu.

Practic, fiecare piesă e cu "norocul" ei. Dacă unele se decolorează sau chiar ajung să se rupă, altele pot rămîne intacte peste un mileniu, a explicat Turner.

Nici pînă în momentul de față nu se cunosc efectele, pe termen lung, ale plasticului, pentru că e un material relativ nou, a mai explicat omul de știință.

Sursa: ziare.com

Cuvinte cheie:

plastic , ocean

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
2780 locuitori

Lărguţa este un sat şi comună din raionul Cantemir. Lărguţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cantemir și la 115 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2780 de oameni. Satul Lărguţa a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.