Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
18 martie 2019, 16:05 Natura şi turismul views 14954
Ecodava: Fiecare locuitor este dator să se implice în ameliorarea situației ecologice (Video)
18 martie 2019, 16:05 Natura şi turismul views 14954

Ecodava: Fiecare locuitor este dator să se implice în ameliorarea situației ecologice (Video)

Situația ecologică în bazinul rîului Bîc rămîne a fi alarmantă, afirmă președintele Fundației pentru Dezvoltare Ecologică „Ecodava", Igor Sîrbu.

El a relatat într-un interviu pentru Noi.md care sînt principalele surse de poluare a rîului și cum poate fi soluționată definitiv problema.

Ecologistul spune că principalele surse de poluare a fluviului continuă să fie deșeurile revărsate de către agenții economici, proces care a scăpat de sub controlul autorităților.

„Sînt foarte mulți agenți economici care își revarsă deșeurile în acest fluviu, fie că nu au rețea de canalizare, fie au toxine interzise spre a fi evacuate în canalizare. Analizele de laborator arată că în acest rîu nu mai este apă curată, ci doar apă de canalizare. Toate încercările de a curăța rîul – fie lărgirea albiei rîului, fie de curățare a lui - nu au avut efectul scontat. Mult mai importantă este nu atît curățarea, cît stoparea poluării", a relatat Sîrbu.

Președintele Fundației „Ecodava" mai spune că este de datoria fiecărui locuitor al capitalei să se implice în acțiunile de protecție a mediului înconjurător, inclusiv a rîului Bîc.

„A venit primăvara, s-au topit zăpezile și în loc să răsară ghioceii, la noi răsar pachete de plastic, sticle. Rîurile care traversează capitalele europene înfrumusețează orașul, astfel și la noi rîul Bîc merită să aibă soarta unui rîu de capitală europeană. Fiecare chișinăuian este dator să se implice în salvarea acestui oraș, în ameliorarea situației ecologice, care este catastrofală", a relatat Igor Sîrbu.

Și în acest an, Fundația pentru Dezvoltare Ecologică „Ecodava" planifică să continue proiectul de reabilitare a rîului Bîc. Pînă în prezent, fundația a înregistrat progrese importante în elaborarea hărții ecologice a rîului și mobilizarea autorităților, în vederea reducerii gradului de poluare.

"Proiectul început de noi presupune 6 expediții de la izvorul rîului și pînă la revărsarea lui în Nistru. Scopul acestor expediții este identificarea focarelor de poluare, a soluțiilor, precum și atenționarea autorităților locale și centrale", a precizat președintele Fundației.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ecodava , ecologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
1073 locuitori

Doltu este un sat din cadrul comunei Işcălău, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Fălești și la 129 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1073 de oameni. Satul Doltu a fost înființat în anul 1923.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.