Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
13 ianuarie 2019, 14:30 Natura şi turismul views 13432
De Anul Nou pe stil vechi este prognozată vreme liniştită şi geroasă
13 ianuarie 2019, 14:30 Natura şi turismul views 13432

De Anul Nou pe stil vechi este prognozată vreme liniştită şi geroasă

Ninsorile şi lapoviţa ar putea reveni marţi, 15 ianuarie, iar pînă atunci, pe 13-14 ianuarie, cînd este sărbătorit Anul Nou pe stil vechi, vom avea vreme liniştită şi geroasă, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), transmite MOLDPRES.

Pentru azi şi mîine, meteorologii au prognozat cer variabil, izolat însorit, cu valori termice încadrate, pe întreg teritoriul ţării, între minus 2 – plus 3 grade Celsius, ziua, şi 6-13 grade sub zero, noaptea. Cel mai frig va fi în nordul ţării, iar de marţi se aşteaptă precipitaţii sub formă de ninsori şi lapoviţă, doar că nu atît de intense cum au fost în ultimele zile, cînd a fost emis şi un Cod Galben de condiţii complicate ale vremii.

Conform specialiştilor SHS, suma precipitaţiilor căzute în luna ianuarie pe teritoriul ţării constituie 22-41 mm, iar numărul zilelor cu precipitaţii – de la 10 pînă la 15. Cea mai mare cantitate de precipitaţii în luna ianuarie pentru întreaga perioadă de observaţii instrumentale a atins în teritoriu nivelul de 216 mm (Cărpineni,1966), iar cea zilnică – 55 mm (Cahul, 1966).

Precipitaţiile cad preponderent în fază mixtă (circa 35% din normă) şi sub formă de zăpadă (circa 40% din normă). Grosimea medie decadică a stratului de zăpadă în teritoriu variază între 2 şi 10 cm. Grosimea maximă a stratului de zăpadă pe platformele meteorologice în unele zile a atins 63 cm (6.01.1966, Cahul). Învelişul de zăpadă stabil se formează în raioanele din nordul şi nord-estul ţării în medie în prima decadă a lunii ianuarie (care se menţine cel puţin 30 de zile).

"Stratul de zăpadă depus în ultimele zile este deosebit de benefic pentru agricultură, deoarece apără culturile de îngheţ şi va asigura solul cu umiditatea necesară", susţin specialişti de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Totodată, pentru perioada 10-18 ianuarie, rămîne valabil Codul Galben de gheaţă instabilă. Potrivit hidrologilor, în legătură cu zăpada căzută, în rîurile mici și bazinele acvatice din ţară, gheața va fi instabilă și camuflată de zăpadă, iar ieșirea pe ea va prezenta pericol sporit. SHS atenţionează pescarii să fie prudenți, iar părinții să-și supravegheze copiii.

„Este o perioadă mai complicată, cînd gheaţa nu este sigură şi ieşirile la patinat sau la pescuitul de iarnă pot avea consecinţe tragice, de aceea este bine de evitat aceste activităţi, cel puţin pe perioada avertizării hidrologice", au explicat pentru MOLDPRES surse de la Serviciul Hidrometeorologic.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

meteo , prognoza , ger

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1573
Populația:
1267 locuitori

Corpaci este un sat şi comună din raionul Edineţ. Corpaci este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Corpaci este situat într-o regiune de şes şi mici coline, la confluenţa rîului Racovăţ cu Prutul, la o distanţă de 30 km de oraşul Edineţ, la 38 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 222 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1267 de oameni.  Satul Corpaci a fost atestat documentar în anul 1573.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.