Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
25 noiembrie 2018, 12:00 Natura şi turismul views 3414
Ultima săptămână de toamnă va fi friguroasă
25 noiembrie 2018, 12:00 Natura şi turismul views 3414

Ultima săptămână de toamnă va fi friguroasă

Ultima săptămână de toamnă se arată a fi ca o repetiţie generală pentru iarnă, care ne va oferi şi frig, şi soare, şi ninsoare, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), sfârşitul acestei săptămâni şi începutul următoarei vor fi determinate de cer variabil, ger noaptea şi temperaturi cu plus ziua. Astfel, până luni, în medie pe ţară se aşteaptă valori termice cuprinse între 0-7 grade Celsius, ziua, şi 0-minus 6 grade, noaptea.

Marţi, 27 noiembrie, pe întreg teritoriul ţării sunt posibile ninsori, pe alocuri cu lapoviţă, după care vremea se va răci şi mai mult. Conform datelor SHS, în ultimele zile din noiembrie, noaptea termometrele vor indica până la 14 grade de ger, şi, ziua – până la 7 grade cu minus. Cel mai frig va fi, tradiţional, în nordul ţării.

Din punct de vedere meteorologic, începutul sezonului de iarnă în Republica Moldova se consideră trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin 0ºC în direcţia scăderii ei, ceea ce se semnalează în medie în intervalul 28 noiembrie (Briceni) − 13 decembrie (Cahul). Însă, în funcţie de particularităţile proceselor sinoptice, în unii ani data instaurării iernii se poate abate esenţial de la data medie. Există ani în care nu se înregistrează trecerea stabilă a temperaturii aerului prin 0ºC în direcţia scăderii ei, acest fenomen fiind observat în nordul ţării în medie o data în 10 ani, iar în restul teritoriului – în medie o dată în 4 ani. Cea mai timpurie iarnă pentru toată perioada de observaţii instrumentale pe cea mai mare parte a teritoriului s-a instaurat la 9 noiembrie 1988.

În context, meteorologii susţin că anul curent am avut parte de o toamnă frumoasă care s-a menţinut aproape toată perioada indicată de calendar. „A fost ceea ce se numeşte o „toamnă de aur", în corespundere cu toate caracteristicile anotimpului, fără excese sau fenomene stihinice. Pentru agricultori a fost mai puţin benefică, deoarece n-am avut cantitatea necesară de precipitaţii pentru o mai bună desfăşurare a proceselor agrare, însă în rest ne-am bucurat de toamnă ca la carte", au estimat, la solicitarea MOLDPRES, surse de la SHS.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

meteo , prognoza , ger , toamna

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
197 locuitori

Anini este un sat din cadrul comunei Lăpuşna, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Hîncești și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 197 de oameni. Satul Anini a fost întemeiat în anul 1908.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.