Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
30 august 2018, 12:40 Natura şi turismul views 12054
Ce struguri sînt cultivaţi în Moldova? (Foto)
30 august 2018, 12:40 Natura şi turismul views 12054

Ce struguri sînt cultivaţi în Moldova? (Foto)

În cadrul Festivalului strugurilor de masă (de la Cimișlia) s-a desfăşurat tradiţional Concursul pentru „cel mai mare strugure". La ultima ediţie a Festivalului (ce-a de-a șasea la număr), care a avut loc pe data de 26 august, au concurat, de asemenea, struguri-giganți. Cîștigătorii au fost stabiliţi.

Cel mai mare strugure de masă din concurs cîntăreşte 3440 de grame, fiind de soiul Rizamat. A fost crescut de Nicolae Postică în propria gospodărie din satul Costești, raionul Ialoveni.

Pe locul doi se află strugurele, care cîntăreste 3085 grame, de soiul Ninelle, care a fost prezentat de Rodion Cebotari din satul Hagimus, raionul Căuşeni.

Locul al treilea - strugurele de 2935 grame, de soiul Sofia, de pe podgoria Aureliei Donţu din or. Căușeni.

Pe cel de-al patrulea loc (premiu de încurajare) a fost plasat strugurele cu greutatea de 2160 grame, de soiul Străşeni de la Iuliana Alexandreanu.

Însă locul al patrulea îi putea reveni și lui Nicolae Postică, dacă el ar fi prezentat pentru concurs și acest strugure, cu greutatea de 2570 de grame.

Acesta a fost adus de către un oaspete al festivalului, care a cumpărat strugurele, ce i-a plăcut de la standul gospodăriei ţărănești a lui Nicolae Postică. Cumpărătorul a hotărît să-l cîntărească pe cîntarul de la concurs. Acest moment a ajuns în obiectivul aparatului meu de fotografiat. Dar iată-l şi pe proprietarul strugurelui-gigant. Apropo, pentru acest super-strugure bărbatul în cauză a plătit 40 de lei.

Cîștigătorul Nicolae Postică a obţinut al doilea an consecutiv cel mai bun rezultat, care l-a depășit pe cel precedent (în anul 2017 - strugurele de 3380 g de soiul Rochefort). Iar Rodion Cebotari, care de data aceasta a ocupat locul doi, a fost deja cîştigător al Premiului Mare de două ori (în anul 2015 cu strugurele lui de soiul Arcadia, care a cîntărit 2879 g, iar în 2016 - 3,885 g, cu strugurele de soiul Siceslav).

Sursa: wine-and-spirits.md

Cuvinte cheie:

struguri , Festival

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1627
Populația:
2906 locuitori

Verejeni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Verejeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 8 km de oraşul Teleneşti şi la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 2906 oameni. Satul Verejeni a fost menționat documentar în anul 1627.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.