Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
21 iulie 2018, 09:40 Natura şi turismul views 12171
În Moldova a fost creată prima Rezervaţie a Biosferei
21 iulie 2018, 09:40 Natura şi turismul views 12171

În Moldova a fost creată prima Rezervaţie a Biosferei

Prima Rezervație a Biosferei, numită „Prutul de Jos", a fost creată în Republica Moldova. Aceasta va avea o suprafaţă de 14771,04 ha şi va include nouă localităţi din raionul Cahul.

În componența Rezervației vor intra 824 ha de terenuri silvice din cadrul Ocolului silvic Slobozia - întreprinderea de stat pentru Silvicultură „Silva-Sud" Cahul, Întreprinderea de stat Silvocinegetică „Manta-V" şi Rezervaţia ştiinţifică „Prutul de Jos".

Actele necesare Rezervației Biosferei „Prutul de Jos" au fost adoptate zilele trecute de către Parlament. Conform acestora, rezervația a fost creată pentru a conserva biodiversitatea, a menţine diversitatea genetică a plantelor, a promova agricultura ecologică, a restabili pădurile, păşunile, luncile şi a conserva resursele de apă, a reduce emisiile de gaze şi poluanţii chimici, a valorifica potenţialului turistic, a îmbunătăţi infrastructura şi a asigura dezvoltarea socio-economică a regiunii.

Crearea primei rezervaţii a biosferei în lunca Prutului Inferior este susţinută de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a specificat că implementarea proiectului urmăreşte reducerea pierderilor de biodiversitate şi îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei din zona respectivă.

Conform cerinţelor UNESCO, urmează oficializarea la nivelul Republicii Moldova a procedurii privind fondarea Rezervaţiei biosferei, pentru integrarea ulterioară a acesteia în cadrul Rezervaţiei Biosferei tripartite „Delta Dunării – Prutul de Jos" (Romînia-Republica Moldova-Ucraina).

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

rezervaţie , Prut

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1550
Populaţia:
2045 mii locuitori

Mateuţi este un sat şi comună din raionul Rezina. Mateuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanţă de 8 km de oraţul Rezina ţi la 129 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2045 de oameni. Satul Mateuţi este menţionat documentar la 3 aprilie 1550.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.