Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
25 mai 2018, 11:20 Natura şi turismul views 10692
Meteorologii au anunţat până la sfârşitul lunii Cod Galben de incendii
25 mai 2018, 11:20 Natura şi turismul views 10692

Meteorologii au anunţat până la sfârşitul lunii Cod Galben de incendii

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat în mare parte a ţării pînă pe 31 mai Cod Galben de pericol excepţional de incendiu, transmite MOLDPRES.

Conform meteorologilor, pînă la această dată, în zonele de centru, sud şi parţial de nord ale ţării, se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural și amenințare de incendiu a fîșiilor forestiere și a culturilor agricole.

Salvatorii şi silvicultorii avertizează că este posibilă aprinderea terenurilor agricole, a depozitelor de furaje, zonelor cu vegetaţie forestieră, locuinţelor şi anexelor gospodăreşti.

Serviciile respective cer populaţiei să evite utilizarea focului deschis în apropierea caselor, anexelor gospodăreşti şi a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetaţie uscată, mai ales atunci cînd sunt amplasate în apropiere de păduri, plantaţii sau obiective cu risc ridicat de incendiu. Totodată, este recomandată restricţionarea efectuării lucrărilor care creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălziri excesive.

Specialiştii susţin că pe parcursul primăverii cad în medie 105-150 mm de precipitaţii sau aproximativ 24% din suma precipitaţiilor anuale. Cea mai aridă a fost primăvara anului 2003, cînd pe parcursul sezonului cantitatea de precipitaţii căzute a alcătuit pretutindeni mai puţin de jumătate din normă −­ 30-60 mm. În primăvara anului 1991, dimpotrivă, suma precipitaţiilor căzute (200-280 mm) a depăşit norma de două ori, pe cea mai mare parte a teritoriului ţării. Maximul zilnic de precipitaţii pentru sezon a constituit în teritoriu 30-100 mm.

Potrivit SHS, în următoarele zile, pe întreg teritoriul ţării se aşteaptă valori termice de pînă la 25-29 grade Celsius, iar în Regiunea de Nord sunt posibile ploi cu descărcări electrice.

 

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

meteo , Cod Galben , prognoza

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
51 locuitori

Hlinaia Mică este un sat din cadrul comunei Rotunda, raionul Edineţ. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 51 de oameni. Satul Hlinaia Mică a fost întemeiat la sfîrșitul secolului XIX. Relieful zonei este deluros, cu soluri de ciornoziom. Localnicii au folosit izvoarele pentru a amenaja cîteva lacuri artificiale, apa cărora este folosită pentru irigare.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.