Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
22 decembrie 2014, 16:28 Natura şi turismul views 24646
22 decembrie 2014, 16:28 Natura şi turismul views 24646

Cele mai reci și cele mai calde locuri de pe Pămînt

Natura a avut grijă ca noi să ne simţim confortabil pe această planetă, dar există locuri unde condiţiile aspre de mediu pun la încercare rezistenţa umană. Puţin probabil că aţi dori să vizitaţi aceste locuri în calitate de  turist, dar probabil aflînd mai multe despre ele, veţi aprecia mai mult meleagurile natale.

Cele mai reci locuri din lume

Staţia Vostok, Antarctica

Situată în apropiere de Polul Sud geomagnetic, la o altitudine de aproximativ 3500 m deasupra nivelului mării, staţia rusească de cercetare Vostok se află permanent în frig. În iulie 1983 aici a fost înregistrată cea mai scăzută temperatură de pe Pămînt şi anume, - 89,2 ° C. În apropiere de staţia Vostok se află lacul Vostok – cel mai mare lac din lume, acoperit cu o calotă de patru kilometri de gheaţă, pe care savanţii ruşi recent au forat-o.

Eureka, Canada

Baza de cercetare Eureka din Canada, aflată în nordul Insulei Ellesmere, este deseori numită "cel mai rece loc de planeta (nelocuit)". Această staţie a fost pusî în funcţiune ca şi staţie meteorologică în 1947. Temperatura medie anuală este în jur de -20°C. Iarna, temperatura scade pînă aproape de -40°C.

Oymyakon, Rusia

Situat în Republica Yakutia,  la 350 de km depărtare de Cercul Arctic, satul Oymyakon, a rămas, parcă, îngheţat la -71.2°C, din 1926, cînd a înregistrat cea mai scăzută temperatură din emisfera nordică.

McKinley, SUA

Denali sau Muntele McKinle, cel mai înalt vîrf din America de Nord, a fost considerat foarte mult timp cel mai rece munte de pe Pămînt, temperatura aerului coborînd în timpul iernii pînă la  -40°C.

Pentru a urca pe vîrful de 6,194 m din Alaska, trebuie să fii alpinist profesionist, însă poţi să te bucuri de poveştile băştinaşilor şi să te rezumi la a vizita doar  Parcul Naţional Denali.

Ulan Bator, Mongolia

Asezat în stepa mongoleză, la aproximativ 1300 m peste nivelul mării,  Ulan Bator a fost adesea descris drept cea mai rece capitală din lume.
În ianuarie, temperatura aerului creşte foarte rar peste -16°C.

Cele mai calde locuri

Deşertul Dasht- e Lut, Iran

În 2004 şi 2005, acest platou desertic a înregistrat temperatura anuală record, spargînd bariera de  70°C.  Alături de căldură,  Dasht-e Lut concurează cu Deşertul Atacama din Chile pentru titulatura de "cel mai uscat loc din lume" şi, pe suprafata unei mari zone a platoului, nu supravieţuieşte nicio creatură, nici măcar bacteriile.

Estul deşertului are potenţial de destinaţie turistică, mai ales graţie dunelor de nisip sculptate, ce ating înălţimi de 500 de metri.

El Azizia, Libia

Dacă mergi cu maşina 40 de km în Sud spre Tripoli, ajungi la Al-Aziziyah, unde, pe 13 septembrie 1922, a fost înregistrată cea mai mare temperatură din lume: 57.8°C. Oraşul se află la mai puţin de o oră depărtare de Marea Mediterană.

Death Valley, California, Statele Unite ale Americii

"Valea Morţii" din California a înregistrat a doua cea mai mare temperatură din lume, atingînd 56.7°C. În timpul verii media este de 47°C, acesta fiind cel mai uscat loc de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Încercuită de munţi, Valea Morţii plonjează 86m sub nivelul mării, ceea ce ar putea explica temperatura insuportabilă.

Dallol, Etiopia

La Dallol, în Depresiunea Denakil, Africa se afundă la o adîncime de 116 m sub nivelul mării, iar temperatura zboară cu o viteză uimitoare în termometre. Această zonă a fost denumită de către National Geographic "drept cel mai crunt loc de trăit de pe suprafaţa Terrei".Dallol are în medie, cea mai mare temperatură din lume: 34.4°C. Dacă mergeţi mai departe, veţi găsi vulcanul Dallol.    

Bangkok, Thailanda

Încoronat de către Organizaţia Meteorologică Internaţională drept "Cel mai fierbinte oraş de pe Planetă", Bangkokul are o temperatură medie anuală a aerului de 28°C. Lunile martie, aprilie, mai sînt cele mai calde, cînd oraşul plin de ceaţă şi fum pare nelocuibil, cu o temperatură de 34°C şi o umiditate de 90%.
Oraşul este mai rece doar în decembrie (în jur de 31 de grade), însă umiditatea rămîne crescută, făcînd din Bangkok (un oraş foarte frumos) aproape insuportabil.

Cuvinte cheie:

natura , vremea , caldura , ger , statistica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1921
Populația:
3341 locuitori

Sîngereii Noi este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mărineşti și Sîngereii Noi. Satul Sîngereii Noi se află la distanța de 17 km de orașul Sîngerei și la 119 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 3341 de oameni. Localitatea a fost întemeiată în anul 1921.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.