Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
22 decembrie 2023, 17:00 Natura şi turismul views 42187
Bahmut și Veverița – două sate pitorești în Codri (Foto)
22 decembrie 2023, 17:00 Natura şi turismul views 42187

Bahmut și Veverița – două sate pitorești în Codri (Foto)

Satul Bahmut se află la aproximativ 70 km de Chișinău, dacă e să mergi în direcţia orăşelului Ungheni şi la 20 de km de Călăraşi. La 1,5 km de sat se află gara feroviară cu acelaşi nume.

 Împrejurimile satului şi cele ale gării Bahmut (astăzi satul Pojorîta), sînt deosebit de pitoreşti, pentru că este împrejmuită de Codri. Între sat şi gara feroviară, la 3 km de şosea, în pădure se află satul Veveriţa. Specificul său constă în faptul, că el practic este construit în pădure. În sat încă în anii 60 ai secolulului al XX-lea exista o biserică veche, care începînd cu anii 50 a fost folosită ca depozit, dar avea încă acoperiş. În prezent din ea au rămas doar ruine. Începînd din anul 2000 a început construcţia mănăstirii.

Deasupra satului Bahmut în partea stîngă a şoselei (cu faţa la Ungheni) se întind rezervaţiile cu păduri, iar la aproximativ 7 km distanţă de vîrful dealului lîngă satul Rădenii Vechi, Ungheni se află rezervaţia ştiinţifică naturală „Plaiul fagului”, cu suprafaţa de mai mult de 5 mii de ha. Tot acolo e situat ocolul silvic Rădeni.

Aceste locuri prin anii 60-70 ai secolului al XX-lea au atras atenţia turiştilor ocazionali, ceea ce a făcut ca mai apoi să fie construite cîteva staţiuni turistice. Însă pădurea din rezervaţie este închisă pentru vizitator din partea stîngă a satului Bahmut în afară de cîteva sectoare. Pădurile din partea dreaptă a şoselei nu intră în componenţa rezervaţiei şi pot fi vizitate de toţi doritorii.

În apropierea satului Bahmut se află iazul domnesc. Satul Bahmut este situat la graniţă cu raioanele Călăraşi şi Ungheni.

 

Bahmut şi Veveriţa, Călăraşi - album foto

Cuvinte cheie:

natura , localitati , Moldova , turism

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1471
Populația:
996 locuitori

Poiana este un sat şi comună din raionul Soldăneşti. Poiana este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 10 km de orașul Șoldănești și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 996 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Poiana datează din anul 1471.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.