Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
15 decembrie 2015, 11:36 Resurse acvatice views 7346
Nistrul ar putea să rămînă în curînd fără principalii săi afluenți
15 decembrie 2015, 11:36 Resurse acvatice views 7346

Nistrul ar putea să rămînă în curînd fără principalii săi afluenți

Reprezentantul organizației ecologice "Ecodava", Oleg Sclifos a comunicat pentru Sputnik Moldova că afluenții Bâc și Răut s-au întrerupt cursul pe unele porţiuni.

Râurile Bâc și Răut, care sunt principalii afluenți ai Nistrului, ar putea dispărea în cel mai scurt timp, dacă sistemul lor ecologic nu va fi restabilit, a declarat pentru Sputnik Oleg Sclifos, reprezentant al organizației ecologice "Ecodava".

"Noi am organizat câteva expediții de-a lungul râurilor Bâc și Răut. Ambele artere acvatice sunt foarte poluate din cauza obiectivelor industriale construite aici. În unele locuri cursul lor este oprit", a subliniat Sclifos.

Elena Zubcov, doctor habilitat în biologie, șefa laboratorului de hidrobiologie și ecotoxicologie a Institutului de Zooologie al Academiei de Științe a precizat că Nistrul mai are o problemă gravă, pe lângă pericolul pe care-l prezintă construcția unor staţii hidroelectrice. Este vorba de extragerea nisipului și prundișului.

"Nisipul și prundișul sunt plămânii și ficatul râului. Ele îl curăță de elementele nocive. Lipsind Nistrul de aceste elemente, noi riscăm să avem un râu poluat în totalitate", a spus Zubcov.

Expertul consideră că rezolvarea acestei probleme este dificilă și din motivul că nu sunt luate în considerare opiniile savanților.

"Dacă mai înainte nici o întreprindere industrială nu putea arunca în râu mai multe ape reziduale decât era indicat în recomandările specialiștilor, astăzi sistemul ecologic, de facto, nu este reglementat de nimeni", a încheiat Zubcov.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

Nistru , riuri , poluare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
2917 locuitori

Manta este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Manta și Paşcani. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Cahul și la 77 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2917 oameni. Satul Manta a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.